Verhuizen naar je eigen woning

Paardenstraat

Je nieuwe woning gekozen en de akte getekend? Proficiat! Aftellen naar de praktische kant van het verhaal: VERHUIZEN. Bij mij dook er jammer genoeg plots een kink in de kabel op. Opdat ik je mee kan nemen in mijn verhaal, moet ik je eerst even vervelen met de feiten en daarbij ook mijn fails. Die vind ik belangrijk om te delen. Het kan leerrijk zijn voor anderen en toont het leven zoals het echt is: niet àltijd rooskleurig. Ik haalde er voor mezelf in elk geval enkele waardevolle lessen uit.

Het papierwerk

Huurcontract

Mijn situatie in een notendop: er woonde nog een huurder in mijn appartement toen ik het kocht. Wettelijk gezien mag je het huurcontract opzeggen mits de opzegtermijnen te respecteren (6 maanden opzeg bij een geregistreerd huurcontract, 3 maanden bij niet-registratie). De huurder had het huurcontract echter eenzijdig laten registreren zonder de vorige eigenaar, noch mezelf toen ik eigenaar werd, hiervan op de hoogte te brengen. Resultaat: ik had mijn volledige verhuis 3 maanden te vroeg georganiseerd. Mijn eigen huurcontract had ik veel te vroeg opgezegd, nieuwe meubels die ik besteld had konden niet worden geleverd, FAIL… Als je een woning koopt waar op dat moment een huurder woont, check je best bij het registratiekantoor of het huurcontract al dan niet geregistreerd is. De notaris baseert zich louter op de verklaring van de vorige eigenaar, wat in mijn geval onvoldoende bleek.

 

Aangetekende zending

Wist je trouwens dat bij het versturen van een aangetekende brief de opzeg begint te lopen vanaf ontvangst van de brief en niet vanaf de verzenddatum? (Ik wist dat in elk geval niet…) Er is ook een verschil tussen een aangetekende brief met antwoordkaart (=ontvangstbewijs) en met verzendingsbewijs (=gewone aangetekende brief). Bij de eerste gaat de opzeg de dag in die volgt op ontvangst, bij de andere pas na 3 werkdagen. Op het eind van de maand kan dit een maand extra opzeg betekenen. Mijn advies: verstuur voor dergelijke zaken steeds een aangetekende brief mét antwoordkaart. Better be safe than sorry…

Plaatsbeschrijving

Wees zeker dat je met alles in orde bent. In mijn geval betekende dit alsnog een plaatsbeschrijving laten opmaken. Dit kost misschien geld wat je liever bespaart maar achteraf bleek ik het toch nodig te hebben, waardoor het zichzelf heeft terugbetaald.

Google is je beste vriend

Op een gegeven moment zat ik echt met de handen in het haar. Zonder in detail te treden, verliep het contact met de huurder niet goed. Ik zag mezelf verplicht om me voor te bereiden op een gesprek met de vrederechter. Hoe moest ik daar in godsnaam aan beginnen? Mijn situatie bleek nogal uitzonderlijk met als gevolg dat ik nergens concrete antwoorden kreeg. Als ik eerlijk ben, was ik waarschijnlijk ook niet assertief genoeg en liet ik me te snel afschepen. Soms was ik bang om domme vragen te stellen, vergat ik dat ik eigenlijk klant was en (potverdorie) recht had op deftig advies.

If you want to be powerful, educate yourself. 

Gelukkig heb ik mezelf herpakt. Hulp vragen is goed, maar de eindverantwoordelijkheid ligt nog altijd bij jezelf. Het heft in eigen handen nemen was de boodschap. Ik spendeerde vele uurtjes op het internet waar ik mijn eigen research deed. Ik schoolde mezelf in de relevante delen van de huurwetgeving en bundelde alle informatie in een dossier.

Be confident enough to take matters into your own hands.
Believe in yourself enough to say “I got this”.

Vervolgens maakte ik een afspraak bij de notaris. Daar stond ik dan, vastberaden met mijn eigen gemaakte dossier. Ik leidde het gesprek en ben er niet buiten gestapt voor elk van mijn vragen eindelijk duidelijk beantwoord was. Dit hele verhaal is voor mij echt een les in assertiviteit geweest.

Na regen komt… verhuizen!

Na die afspraak leek alles in een stroomversnelling te gaan. Het geluk leek terug aan mijn kant te staan en ik kon eindelijk verhuizen, complete euforie! Dat me-time gedurende enkele weken slechts een vaag begrip zou zijn, nam ik er met plezier bij. Sta jij ook op het punt om te verhuizen? Check dan zeker deze site https://www.vlaanderen.be/een-verhuis-regelen zodat je niets vergeet te regelen.

The harder the battle, the sweeter the victory.

Denk je erover na om alleen iets te kopen? Laat je dan vooral niet afschrikken door deze blog. Normaal gezien verloopt het allemaal wel wat vlotter. Deze ervaring heeft me gedwongen om voor mezelf op te komen en achteraf bekeken ben ik best trots op hoe ik het heb aangepakt. Omdat ik er zo voor heb gevochten, voelt mijn appartement niet enkel aan als een plek om te wonen maar ook een stukje zelfverwezenlijking.

Everything you are going through
is preparing you for what you asked for.

Anyway, dat is mijn manier om het te bekijken. Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde lessen op je pad komen tot je ze leert. Als je ze eenmaal geleerd hebt, schakel je een niveautje hoger, klaar om meer positieve dingen in je leven aan te trekken. Ik ben in elk geval weer wat levenslessen rijker en zo dankbaar voor alles wat er nu in mijn leven is.

City appartment

 

3 Replies to “Verhuizen naar je eigen woning”

  1. <3 <3 <3 Dat heb je heel goed gedaan meid!!!

    1. Dankjewel! ?

  2. Goed gedaan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.