Verhoog je levenskwaliteit door sofrologie

SO-FRO-LO-GIE: het lijkt op het eerste zicht wel een tongbreker. In de realiteit staat het simpelweg voor zachte bewegings- en ademtechnieken waarmee je slaapstoornissen, vermoeidheid en psychosomatische klachten kan tegengaan. Het zou zo maar eens dé oplossing kunnen zijn voor alle stress en burn-outs waar de maatschappij vandaag mee kampt.  Als je sofrologie op regelmatige basis beoefent, belooft het zelfs je leven te veranderen. Meer levenskwaliteit door eenvoudige oefeningen? Dat leek me zodanig interessant dat ik aanklopte bij sofrologe Pascale Crauwels. Ze ontving me in haar sofrologiepraktijk in Antwerpen voor een interview.

Hoi Pascale, hoe ben je bij sofrologie terecht gekomen?

“Zelf ben ik kinesiste van opleiding. Door de jaren heen viel het me echter op dat in de kinesitherapie enkel de lichamelijke symptomen behandeld worden. Ik miste het totaalplaatje. Omdat ik mijn eigen stress niet meer de baas werd door sport, yoga of massages, zocht ik naar andere oplossingen en kwam ik uiteindelijk bij sofrologie uit. Dit was voor mij dé manier om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.”

Je hebt je eigen sofrologiepraktijk in Antwerpen en binnenkort verschijnt je boek “De kracht van sofrologie; zachte bewegings- en ademtechnieken die je leven veranderen.”

“Inderdaad, ik wil mensen motiveren om hun pijn op een andere manier te benaderen dan direct naar dat pilletje te grijpen. Hoewel velen al beseffen dat er een verband bestaat tussen stress en lichamelijke klachten, weten ze niet goed hoe het aan te pakken. Met sofrologie kijken we wat er precies aan de oorzaak ligt van de pijn en zoeken we naar een langetermijnoplossing.”

Dat klinkt interessant. Hoe werkt sofrologie dan precies?

“Ik vind het soms moeilijk om in woorden uit te leggen wat sofrologie met je doet, net omdat het gaat om voelen en niet om denken of doen. Het is eigenlijk een vorm van relaxatie,ofweleenvoudige bewegings- en ademtechnieken waarmee je een negatieve spiraal doorbreekt. Vaak zijn het de kleine dingen die een grote impact hebben, maar je moet wel weten hoe je ze kan toepassen. Een sofroloog toont je de weg om op een zachte, rustige manier die kracht te ontwikkelen.”

“Sofrologie laat je toe even de motor stil te leggen
en op adem te komen.”

Hoe vaak moet je de oefeningen doen opdat het werkt?

“Het  is een kwestie van jezelf trainen. Bovendien is het steeds dezelfde oefening maar nooit dezelfde beleving; wat je tegenkomt is telkens nieuw. Na een sessie laat ik patiënten hun inzichten opschrijven, in de staat van bewustwording komen er immers ideeën los. Je ziet mogelijkheden, toekomstbeelden,… Door deze op te schrijven, zet je ze extra kracht bij. Daarnaast geeft het je een extra push om actie te ondernemen. Sofrologie helpt je dus om ideeën die onbewust in je hoofd zitten, op te schrijven en effectief uit te voeren.”

Heeft sofrologie iets te maken met mindfulness en spiritualiteit?

“Er is geen boeddha zoals bij meditatie, of geen leuke sportoutfit zoals bij yoga. Het is eenvoudig, je hebt enkel jezelf nodig. Zo simpel als de technieken zijn, zo groot is echter het resultaat. Als het een keertje minder gaat, kan je telkens teruggrijpen naar sofrologie om te voorkomen dat negatieve gedachten de bovenhand krijgen.”

Wat heb je precies nodig om het te leren?

“Sofrologie zit al in jezelf, het is enkel een kwestie van het eruit te halen en het te integreren in je leven. Bovendien kan je het altijd en overal doen. Wat je wel nodig hebt, is motivatie. Opdat je het gewenste resultaat boekt, is het echter belangrijk sofrologie consequent toe te passen.”

“Je ademhaling is je bron van levensenergie”.

Is het geschikt voor mensen die worstelen met een burn-out?

“Absoluut. Ik geloof niet dat mensen simpelweg thuis in hun zetel moeten wachten tot het beter gaat. Het alerte bewustzijn stimuleren daarentegen, ofwel jezelf op een zachte manier terug gaan activeren, zal opnieuw zuurstof geven aan nieuwe gedachten en ideeën. Dat zet op zijn beurt andere zaken in beweging: goesting om terug deel te nemen aan de maatschappij, om naar buiten te komen en om je benen te bewegen. Het is een actieve manier om je energie terug op te bouwen. Dat alles bereik je met je ademhaling, het is je bron van levensenergie.”


Terug deelnemen aan de maatschappij, naar buiten komen,… is dat ook niet wat een psycholoog of psychiater beoogt?

“Zeker, maar praten alleen is soms onvoldoende. Soms hebben mensen een middel nodig om los te komen uit de negatieve spiraal en zichzelf letterlijk te zuiveren van negatieve gedachten. Het is meer dan zomaar eventjes ventileren. Het is even in je eigen lichaam kruipen. Samengevat draait het om het goede gevoel in jezelf te activeren zodat het slechte gevoel wegebt. De enige die immers verandering teweeg kan brengen ben jezelf, en dat bereiken we met sofrologie.”

Op je website las ik dat je met sofrologie je toekomst kan programmeren. Wat houdt dit precies in?

“Vaak zitten we vast in slechte patronen die we moeten herprogrammeren. Dit kan je bereiken door jezelf toekomstbeelden voor de geest te halen. Het idee is dat je je een zo ideaal mogelijk en tegelijk realistisch scenario inbeeldt. Op die manier zie je hoe het in de realiteit ook kan zijn en kom je er zelf achter wat je nodig hebt. Je wordt jezelf bewust van de positieve dingen in je leven.”

Kan je wat meer vertellen over je boek? Is het een handleiding voor sofrologie of eerder informatief?

“In mijn boek “De kracht van Sofrologie” vertel ik mijn verhaal, hoe sofrologie me telkens heeft geholpen om de moeilijke periodes in mijn leven te overwinnen. Het is in het bijzonder een boek voor beginners met praktische oefeningen voor herkenbare situaties zoals “ik kan niet slapen want ik ben aan het piekeren” en “ik sta aan een rood licht en maak me druk”.  Je komt er m.a.w. alles te weten wat je nodig hebt om direct aan de slag te kunnen. Met behulp van sofrologie is er wel degelijk licht aan het einde van de tunnel. Het biedt een uitweg om stress en moeilijke periodes in je leven de baas te kunnen.”

Iets voor jou? Pascale Crauwels stelt haar boek voor op 22 september in de Sofrologiepraktijk, De Burburestraat 16 te Antwerpen. Inschrijven kan via deze link. Vanaf 17 september is De kracht van Sofrologie verkrijgbaar. Daarnaast geeft Pascale individuele sessies sofrologie in haar praktijk.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.