Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de zin “train je brein”. Hoe doe je dat nu precies en nog beter, waarom zou je dat doen? Ik vertel het je graag in deze blog. Het is namelijk een ongelooflijke tool om je mentale veerkracht te verhogen, om te manifesteren waar je van droomt en om je doelen te bereiken. We kunnen zelfs de biologie van ons brein benutten om onze eigenwaarde te verhogen en meer zelfliefde te ervaren. Ik pas het bijna dagelijks toe en deel graag hoe het werkt.
Een nieuwe versie van jezelf creëren
Ik las (of beter gezegd: luisterde) het boek “Evolve your brain” van Joe Dispensa. Het doel van dit boek is je brein te ontwikkelen. Door mentale fitness te beoefenen, kan je namelijk mindful resultaten boeken en je nieuwe zelf creëren. Daarbij maak je gebruik van de biologie van je hersenen, in het bijzonder de enorme capaciteit van de frontale kwab in je brein om nieuwe neurale paden te creëren en gedateerde, irrelevante paden te verlaten. Op deze manier bouw je letterlijk een nieuw brein, ook wel neuroplasticiteit genoemd.
We can make up our minds to change, and we can make up a new mind. A new mind makes a new brain and a new brain facilitates a new mind.
– Joe Dispensa
Volgens neurowetenschapper Joe Dispensa zijn alle herinneringen geconnecteerd aan een emotie. Als we vanaf het begin houden van het concept van de nieuwe versie van onszelf, is liefde de enige emotie die we ermee kunnen associëren, omdat we die nieuwe zelf nog niet ervaren hebben. Read that again. Liefde is de enige emotie die we kunnen verbinden met een nieuwe versie van onszelf. Hoe mooi is dat? En nog meer, wat een fantastische tool om meer zelfliefde te ervaren! Jezelf en je toekomstige ervaringen visualiseren is een belangrijk deel van je brein ontwikkelen tot de hoogste mogelijke capaciteit. Het is bovendien een creatief proces dat vreugde opwekt, een side effect dat je er gratis en voor niks bij krijgt.
Heldere doelen
Het begint bij heldere doelen voor jezelf stellen, weten wat je wilt en waar je precies naartoe wilt. Dan kan je die nieuwe versie van jezelf namelijk gaan visualiseren. Daarnaast is ook nieuwe kennis vergaren en nieuwe mogelijkheden ontdekken noodzakelijk als we een nieuwe versie van onszelf willen worden, zodat we ons een heel duidelijk beeld kunnen vormen van onze nieuwe zelf.
Om dit beeld te bepalen, kan het helpen om eerst te kijken naar wat je niet meer wilt. Bijvoorbeeld: “Ik wil me niet langer zorgen maken over wat anderen van me denken. Ik wil niet meer people pleasen. Ik ben het beu dat de gedachtenmolen maar blijft draaien. Ik wil weg van dat pijnlijke gevoel niet goed genoeg te zijn.” Wat wil je dan wel? Bijvoorbeeld: “Ik wil dicht bij mezelf blijven als ik keuzes maak. Ik wil grenzen stellen. Ik wil innerlijke rust ervaren. Ik wil meer zelfliefde zodat ik vaker mijn authentieke zelf durf te zijn. Ik wil een positieve mindset waardoor ik veerkrachtiger in het leven sta.”
Van daaruit kan je de nieuwe versie van jezelf vormgeven. Sluit je ogen en beeld je de nieuwe versie van jezelf in. Hoe gedraag je je precies wanneer je innerlijke rust ervaart? Waar bevind je je? Wie is er allemaal bij je? Wat geloof je over jezelf als je innerlijke rust ervaart?
De ervaring leert me dat enkel wilskracht meestal niet voldoende is om nieuwe doelen te bereiken. Belangrijk is dat je voor jezelf helder hebt waarom je bepaalde doelen wilt bereiken, ook wel je “WHY” of je “missie” genoemd. Wat levert die nieuwe versie van jezelf je op? Wanneer je dit weet, zal het je de nodige motivatie geven, als een bron waaruit je kracht kan putten. Vind je het moeilijk om dit voor jezelf te bepalen en bereiken, help ik je er graag bij. Deze oefening gebruik ik namelijk ook tijdens 1 op 1 coaching. Hoe coaching bij mij precies verloopt, lees je hier.
Mentale herhaling en je omgeving veranderen
De volgende stap is mentale herhaling. Denk daarbij aan dagelijkse visualisaties en positieve affirmaties. Visualiseren kan je vergelijken met fantaseren en jezelf visueel voorstellen wat je wilt bereiken. Wanneer je wilt manifesteren, is het ook belangrijk dat je voelt hoe het zou zijn om die nieuwe versie van jezelf te zijn, alsof ze er al is. Het verdere proces bestaat eruit om je omgeving te veranderen. Dit is essentieel om op een efficiënte manier gebruik te maken van mentale herhaling.
Door nieuwe ervaringen op te doen, zet je concrete stappen richting de nieuwe versie van jezelf, wat op zijn beurt nieuwe emoties met zich meebrengt. Op dat moment zal de frontale kwab in onze hersenen automatisch nieuwe verbindingen leggen. Die nieuwe ervaringen kunnen nieuwe routines zijn die je voor jezelf bedenkt, bijvoorbeeld een nieuwe ochtendroutine om je dag productiever te maken. Omdat ons brein voortdurend associaties maakt, zal het deze nieuwe ochtendroutine op de duur automatisch associëren met productieve dagen.

Meer nog, na een tijdje kan ons brein zelfs zonder deze routines de associaties maken. Opdat we nieuwe associaties kunnen maken, is het daarom belangrijk af en toe uit onze normale omgeving en dagelijkse routines te stappen. Dit helpt ons onze toekomst helderder te zien, gemakkelijker beslissingen te maken en volgende stappen vlotter te plannen.
In onze typische, voorspelbare wereld zal de omgeving ons namelijk constant triggeren om automatisch, geroutineerd en reactief gedrag te vertonen. Dit heb je misschien zelf ook ervaren de afgelopen tijd door het vele thuiswerken, het beperkte sociale contact en het gebrek aan reizen. Ons brein werd onderprikkeld, kreeg weinig nieuwe impulsen binnen. In een omgeving waar we geen eerdere associaties mee hebben, kunnen we gemakkelijker een nieuwe ‘state of mind’ brengen omdat we daarbij uit ons normale element en uit alle associaties zijn die we ermee hebben.
If you become aware of your automatic habits and you become conscious of your unconscious behaviors so you cannot go unconscious again, then you are changing.
– Joe Dispensa
Meer bewustzijn voor nieuwe en betere keuzes
Wanneer we onze blik verruimen door nieuwe kennis en ervaringen op te doen, ontstaat er meer bewustzijn. Meer bewustzijn laat ons toe een andere keuze te maken zodat we in plaats van automatische associaties beroep kunnen doen op nieuwe wenselijke associaties, waardoor we ons gedrag kunnen aanpassen. Dit vergt gefocuste aandacht, motivatie, kennis en begrip.
Sidenote: ondanks je goede intenties zal je op sommige dagen misschien niet de beste keuzes maken. Weet dat consistentie op lange termijn veel krachtiger is dan jezelf onrealistische verwachtingen op te leggen betreffende nieuwe gewoontes. In dat geval wordt het namelijk een “moeten”, en dat werkt averechts. Gabby Bernstein verwoordt dat mooi in dit filmpje, dat het niet gaat om altijd alles perfect te doen, maar wel over hoe snel je je goede gewoontes terug oppikt als je ze verliest.
“It’s not about always getting it right, it’s about how quickly you come back.”
– Gabby Bernstein
Daarna draait het om oefening. Oefenen om onze nieuwe zelf te zijn door je nieuwe zelf te visualiseren én ze mee te nemen in de realiteit door je omgeving aan te passen. Een leuk weetje is dat je brein geen onderscheid kan maken tussen verleden, heden en toekomst. Voor je brein is visualiseren dus hetzelfde alsof je het echt beleeft.
Door nieuwe gewoontes naar concrete resultaten
Een ochtendroutine waarin je jezelf visualiseert en een power speech schrijft die je voorbereidt op een productieve dag, is een uitstekend voorbeeld van een actie om je nieuwe zelf mee te nemen in de realiteit. Op deze manier gebruik je namelijk de mentale herhaling en pas je ook je omgeving aan. Wanneer we de ochtend beginnen met een visualisatie van de nieuwe versie van onszelf, zijn de nieuwe verbindingen in ons brein (neurale paden) bovendien al opgewarmd voor de rest van de dag. We zijn als het ware de nieuwe versie van onszelf al eens geweest. Dat maakt het veel gemakkelijker om die nieuwe persoon te zijn als we een situatie tegenkomen die de nieuwe versie van onszelf vereist.
Je power speech kan bestaan uit positieve affirmaties die voor jou werken. Deze kan je eventueel opnemen en laten afspelen terwijl je je klaarmaakt. Je hoeft me niet te geloven op mijn woord, test het voor jezelf eens uit, merk het verschil en maak er je eigen verhaal van.
“Bij mij lukt visualiseren niet.”
Indien jij de overtuiging hebt dat visualiseren niet lukt, is het handig om te weten dat er zoiets bestaat als ‘hyperintentie’, ofwel de anticiperende angst dat je ergens niet in zal slagen. Wanneer je je te erg focust op wat je wilt zonder erin te geloven, kan ook visualiseren en positief affirmeren averechts werken. Word jezelf daarom bewust van wat je voelt tijdens het visualiseren. Zijn dat gevoelens van enthousiasme, vreugde, kriebels in je buik? Dan zit je goed. Voel je je daarentegen weemoedig, angstig en gefrustreerd? Dat kan wijzen op hyperintentie.
Ik herinner me dat nog van de tijd toen ik stewardess was. Telkens ik een vroege vlucht had, kon ik de slaap niet vatten ’s avonds. Door te vrezen dat ik geen oog dicht zou doen, veroorzaakte ik juist de slapeloze nachten. Ook hier geldt dat wat je aandacht geeft, groeit. In een seksuele context zie je dit evenzeer. Hoe meer een man zijn viriliteit wenst te demonstreren, of hoe liever een vrouw een orgasme wil bereiken, des te moeilijker ze erin slagen.
De kunst is om geen krampachtige doelen te stellen vanuit angst, maar doelen te stellen vanuit rust en vertrouwen, wetende dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dit is waarom ik graag affirmaties gebruik als “alles gebeurt om een reden” en “the universe has my back“. Op die manier is het gemakkelijker om erop te vertrouwen dat wat er ook gebeurt, het op dat moment juist is. Door minder de nadruk te leggen op het resultaat en te genieten van het proces, ook als dat met vallen en opstaan gebeurt, neem je de druk van de ketel.
Train je brein voor meer innerlijke rust, zelfliefde en mentale veerkracht en verander je leven
Hopelijk heb ik je met deze blog kunnen inspireren, want ook jij kan je brein trainen om meer innerlijke rust, zelfliefde en mentale veerkracht te ervaren. Tijdens de cocon class “Verbeter je veerkrachtvaardigheden” leer ik je hoe je dit stap voor stap toepast in de praktijk. Samen gaan we actief en op een plezierige manier aan de slag om bronnen van veerkracht te integreren in ons dagelijks leven, wat zorgt voor een positievere mindset. Naast onze mentale veerkracht, kijken we hoe we onze veerkracht kunnen verhogen op sociaal, spiritueel, fysiek en emotioneel vlak. Schrijf je ten laatste 31 mei in via deze link voor de cocon class op 10 juni en betaal slechts 33 EUR i.p.v. 44. Hopelijk zie ik je daar!
Wendy! Je bent een topper. Je beschikt over een schat aan informatie. Bovendien pas je deze kennis toe in je dagelijks leven om jezelf steeds te overstijgen. Je bent de geschikte persoon om mensen te coachen naar hun droomrealiteit.
Knap artikel! En dat puur op auditieve input!! Ik doe er mijn hoedje voor af xx
Wat lief van je, An. Dankjewel! Het is zo’n interessante materie die iedereen zou mogen weten én toepassen. Fijn dat je het een boeiend artikel vond! Xx