The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

“The Subtle Art of Not Giving a F*ck” van Mark Manson dateert van april 2017, maar de levenslessen blijven actueel. Voor mij als pure optimist, druist “not giving a f*ck” helemaal in tegen mijn levensfilosofie. Ik was echter te nieuwsgierig om het niet te lezen, net omwille van de catchy titel. Het boek stelde niet teleur: de auteur heeft de menselijke psychologie helemaal doorgrond en hij schrijft met veel humor en sarcasme waardoor de materie toch licht verteerbaar is. Hoewel ik niet met alles akkoord ben wat hij schrijft, heb ik meerdere keren een AHA!-moment beleefd. Heel graag deel ik met jou de 10 belangrijkste lessen die ik uit dit boek onthoud.

1. De sleutel tot geluk is aanvaarden dat er pijn is in je leven en leren hiermee om te gaan.

Het is belangrijk om pijn te voelen, om het toe te laten. Enkel na intense pijn gaan we onszelf immers kritisch in vraag stellen. Geluk vind je niet als alles alleen maar stabiel is. Je vindt het door om te leren gaan met verandering in je leven, door problemen op te lossen waardoor je dan weer kan groeien. Pijn maakt dus eigenlijk deel uit van het proces naar geluk. Lees hierover meer in Perfectie bestaat niet: imperfectie is perfect.

“A good life is not a life without problems. A good life is a life with good problems.”

2. Om succesvol te zijn, moet je houden van de struggle die eraan voorafgaat.

Mark Manson spreekt over “entitlement“: het idee dat we zomaar recht hebben op bepaalde dingen zonder onszelf kritisch af te vragen of dit wel echt zo is. We willen meteen het resultaat zonder het harde werk te leveren dat ervoor nodig is. Hij noemt het de ziekte van millenials. We zien in de media immers enkel het succes en niet de bloed, zweet en tranen die eraan vooraf gegaan zijn. Als je echt dingen wilt verwezenlijken, moet je houden van de reis er naartoe. Het is net die struggle waar je uiteindelijk voldoening uit haalt en dus geluk uit put.

“Who you are is defined by what you are willing to struggle for.”

3. Doe iets. Stop met denken, begin en de inspiratie zal volgen.

Wees niet bang dat je niet precies weet wat je aan het doen bent. Actie is niet enkel het effect van motivatie, het is ook een gevolg ervan. Initieel zou je denken dat inspiratie enkel gevolgd wordt door motivatie en uiteindelijk actie. Niets is minder waar. Als je actie onderneemt en gewoonweg ergens begint, komt de inspiratie en motivatie vanzelf. Het is een vicieuze cirkel. Word dus je eigen bron van motivatie en de rest zal volgen. Mark Manson noemt dit het “Do something principle”, het is dé oplossing om uitstelgedrag te overwinnen.

“Don’t just sit there. Do something.
By the simple act of working on it, the answer will follow.”

4. Enkel als je zelfkritisch bent, kan je groeien.

Als je te zelfzeker bent en niet weet waar je zwaktes liggen, is het onmogelijk om te groeien. Maak er daarom een mentale gewoonte van om jezelf in vraag te stellen. Wat voel ik? Waarom voel ik het? Zijn de emoties die ik voel terecht? Op deze manier leer je je emoties begrijpen. Emoties zijn immers feedback. Door jezelf in vraag te stellen, word je empathisch en kan je leren van je problemen.

“The man who believes to know everything, learns nothing.
People who become great at something become great because they understand
that they’re not already great – they are mediocre, they are average
– and that they could be so much better.”

5. Je waarden kies je zelf en ze bepalen je geluk, kies dus bewust.

Welke waarden kies jij om je beslissingen op te baseren? Goede waarden komen van binnenuit, zoals eerlijkheid. Slechte waarden komen van buiten uit, zoals populariteit. “Not giving a f*ck about anything is impossible.” We kiezen onze waarden, of we nu willen of niet. Dit heeft als gevolg dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk.

“The key to a good life is not
giving a fuck about more;
it’s about giving a fuck about less,
giving a fuck about only what is true
and immediate and important.”

6. Wees niet bang om te falen, het is noodzakelijk om te slagen.

De paradox van falen versus succes: als iemand beter is in iets, is het waarschijnlijk omdat die vaker gefaald heeft op dat vlak. Mensen hebben van nature de neiging om falen te vermijden, waardoor ze niet eens proberen. Als je echter altijd maar in je comfort zone blijft, zal je nooit falen maar ook nooit slagen.

“It turns out that adversity and failure are actually and even necessary
for developing strong-minded and successful adults.”

7. Bewust voor iets kiezen geeft je vrijheid.

Het is soms beangstigend om alles in te zetten op één ding, één persoon, één avontuur. Het voelt in eerste instantie veiliger om je opties open te houden. Het tegendeel is echter waar: als we meer opties hebben, zijn we vaak ongelukkiger. We denken dan immers aan alle kansen die we mislopen. Dit heeft alles te maken met FOMO (Fear Of Missing Out). Als we bewust kiezen voor iets valt de FOMO weg omdat je het gevoel krijgt dat wat je hebt, goed genoeg is.

“Rejection of alternatives liberates us.
In a strange way, commitment to one thing 
offers more freedom than anything else
because it relieves you of all the second guessing
about what else is out there.”

8. Uitingen van liefde zijn pas oprecht als je niets terug verwacht.

In een gezonde relatie geef je liefde vanuit je hart, zonder er iets in ruil voor te vragen. In een ongezonde relatie geef je liefde vanuit een gebrek. Je geeft liefde in ruil voor affectie of bevestiging. Als je relatie voorwaardelijk is, is het geen gezonde liefde.

“Unhealthy love is based on two people
trying to escape their problems
through their emotions for each other
– in other words,
they’re using each other as an escape.”

9. Conflict en zelfkennis zijn essentieel opdat er vertrouwen kan zijn in een relatie.

Eerlijkheid is belangrijker dan jezelf op elk moment goed te voelen in de relatie. Als je nooit nee kan zeggen (of horen), is je relatie gebaseerd op manipulatie. Mensen met goede grenzen zijn niet bang voor conflict. Ze weten immers dat je niet aan elke nood van je partner kan voldoen. Je kan niet bepalen hoe de ander zich voelt, je kan je partner enkel steunen om zijn of haar probleem op te lossen. Je bent met andere woorden zelf verantwoordelijk voor je eigen waarden en problemen, niet je partner. Eerlijkheid creëert op deze manier vertrouwen. Opdat een gezonde relatie met een goed vertrouwen kan ontstaan, is zelfkennis ook essentieel. Zonder zelfkennis kan een persoon immers niet vertrouwd worden.

“Trust is the most important ingredient in any relationship
for the simple reason that without trust
the relationship doesn’t actually mean anything.”

10. Aanvaard dat het leven eindig is.

Als we vrede nemen met onze sterfelijkheid, kunnen we vrij van angst leven en het leven meer appreciëren. Niet angstig zijn voor de dood zal ervoor zorgen dat je controle krijgt over je verlangens en ambities. Het zal je ervan bewust maken dat je deel uitmaakt van iets groters dan jezelf.

“Yet, in a bizarre, backwards way, death is the light by which
the shadow of all of life’s meaning is measured.
Without death, everything would feel inconsequential,
all experience arbitrary, all metrics and values suddenly zero.”

Wil je de volledige versie lezen? Je bestelt hem hier. Koop de (Engelse) audioversie op Itunes! Ideale manier om je tijd nuttig te besteden in de file.

2 Antwoorden op “The Subtle Art of Not Giving a F*ck”

  1. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

    Wendy, wat leuk dat je jouw essentie van het boek deelt. Kenden het boek niet, maar we zijn eerlijk gezegd geen boekenkenners.
    Op basis van de titel zouden wij het al zeker niet geselecteerd hebben. Wij horen dan ook tot de groep ‘we do really care’ mensen, en soms denk ik zelfs ‘we care too much’. Immers ‘People who don’t give a f*ck’ schijnen toch makkelijker door het leven te vliegen omdat ze nergens hoeven bij stil te staan…
    Bij deze nog maar eens geleerd dat je niet mag afgaan op de titel van een boek want de levenslessen die jij er hebt uitgehaald zijn toch wel ‘spot-on’. Vooral les 10 ‘Aanvaard dat het leven eindig is’ is er toch wel eentje om bij stil te staan. Wij houden ook echt wel van het leven en daarom klinkt het misschien raar als wij zeggen dat we blij zijn dat het leven niet voor eeuwig is. Bij een eeuwig leven zouden we toch maar alles uitstellen en voor alles wachten op het ‘ideale of perfecte’ moment dat allicht nooit zal komen. Of om het schoon te zeggen: eeuwig leven zou leiden tot eeuwige procrastinatie 🙂
    A short (but hopefully healthy) life creates a certain sense of urgency – so do get busy. Dan is het een kwestie van ‘get busy’ veelvuldig in te vullen met ‘enjoy’ en het zit helemaal goed!

    1. Hoi!
      Dat “caring too much” klinkt herkenbaar, voor velen waarschijnlijk. Ik denk dat het boek (en in eerste instantie de titel) daarom zoveel mensen aanspreekt.
      Mooi omschreven dat een eeuwig leven tot eeuwige procrastinatie zou leiden. Beter het moment nemen en het zelf perfect maken!
      Dankjewel voor de feedback en ik wens jullie veel “enjoy” tijdens de ” get busy”-momenten. Dat is exact wat ik nu aan het doen ben 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.