Single in the city

“De klaenk van de stad mokt m’n ziel amoureus” zong Wannes Van De Velde over Antwerpen. Awel, ik moet hem gelijk geven. Geboren en getogen ben ik hier niet (wel in de Noorderkempen), maar ik ben toch een beetje verliefd geworden op de koekestad. Antwerpen is voor mij de perfecte gulden middenweg tussen de Kempen en een wereldstad: je voelt die city vibe maar tegelijk ook gezelligheid.

IMG_1089“I look out the window and I see the lights and the skyline
and the people on the street rushing around looking for action, love,
and the world’s greatest chocolate chip cookie,
and my heart does a little dance.”
– Nora Ephron

Wakker worden in een stad heeft iets speciaals. Je weet nooit wie of wat je zal tegenkomen als je ’s morgens de deur uitstapt. Anything could happen. Dat gevoel krijg ik enorm als ik in New York ben, mijn absolute lievelingsstad. Het stadsleven geeft me telkens die good vibrations, een soort verborgen verwachting, dat vandaag misschien wel de dag kan zijn waarop je je dromen kunt waarmaken. Tussen de mensenmassa in een dergelijke stad ben je anoniem en weet je plots weer wie je bent. Maar het is er ook druk en luid. Té luid soms om rust te vinden. Dus… bezoeken: yes, please! Maar om te wonen geef je mij maar Antwerpen, daar voel ik me thuis.

Beauty begins the moment you decide to be yourself.
– Coco Chanel

Zeker als jonge, single vrouw, is het heerlijk om in een stad te wonen. Je bent immers nooit echt alleen. Moest je toch eens een eenzaam moment hebben, is het perfect oké om op je eentje een terrasje te gaan doen of een koffie te gaan drinken. Je kan ook, zoals Carrie uit Sex and the City doet in New York, heerlijk flaneren door de straten in je nieuwste outfit! Misschien zonder de Manolo Blahniks dan, want hoe mooi die schoenen ook zijn, is wandelen op hakken op zijn minst gezegd een uitdaging met al die kasseien in Antwerpen! Thank the lord dat sneakers weer hip zijn.

IMG_1955
De Flatiron Building in Manhattan, op de kruising van Broadway met Fifth Avenue.

Niet alleen om te wonen is Antwerpen een aanrader. Er is een groot aanbod aan lekkere restaurants, koffiebars, cafés,… voor ieder wat wils voor een fun avondje uit of een weekendje weg. Mocht je nog niet overtuigd zijn dat Antwerpen helemaal geweldig is (gast… zwaensde gij na?), lees dan verder voor insider tips & tricks!

Cupcakes are muffins that believed in miracles.
– Unknown

FOOD – Eten is voor mij enorm belangrijk. Wat kan ik zeggen… I love to eat! Smakelijke sushi vind je bij Roji, appetijtelijk Aziatisch bij Azuma, of kruidige kreeft bij Fish & Eat (die hebben een kreeftavond op donderdag!). Maar wat ik eigenlijk het liefste doe is gezellig gaan lunchen (lees: weten dat de meerderheid van de bevolking aan het werk is terwijl ik de bon vivant uithang). Mijn favoriete lunchplekken zijn Charlie’s (super lekkere salades én vriendelijke bediening), Sil’eau (groot aanbod aan healthy gerechtjes) en Tinsel (hier vind je de beste chai latte van ’t stad).

IMG_0761
De caesar salad bij Charlies: bijna te mooi om op te eten.

THE CITY NEVER SLEEPS – Als stewardess zonder bioritme sta ik er soms niet bij stil welke dag of welk uur het is. Dan zijn supermarkten met flexibele openingsuren een luxe: danku Carrefour Zuid! In the worst case scenario kan je nog altijd naar de nachtwinkel. Of iets bestellen via Deliveroo (check die €5 deals!). Of een ijsje gaan halen bij de Gelato Factory, die is tot 23u open! Wandel met je ijsje tot aan de Scheldekaaien om de zonsondergang te zien en je voelt dat je leeft.

SHOPPING SPREE – Antwerpen staat bekend als modestad. Natuurlijk heb je de alombekende Meir, maar een beetje westelijker vind je de iets minder bekende Wilde Zee: kleine authentieke straatjes en zeer gezellig om te shoppen. Voor de dames onder ons, je hebt daar de make-upwinkel NYX: uitstekende producten voor een klein prijsje. Wil je Antwerpen zelfs in je outfit laten doorschijnen? Koop dan in een van de vele boetiekjes een t-shirt met het “Moet Just Niks”-opschrift, en rock die outfit!

WORK IT – Antwerpen biedt een waaier aan sportmogelijkheden. Mijn favoriete fitness is de LA Gym. Je zou al gaan sporten enkel voor de leuke babbels bij de koffie en de deugddoende sauna achteraf! Als je nieuw bent in de stad is dit de ideale manier om leuke mensen te leren kennen uit de buurt. Liever lopen dan fitnessen? Doe dan een zalige run langs de Scheldekaaien en maak je hoofd helemaal leeg.

TASTE – De bekendste Antwerpse klassiekers zijn het Bolleke (De Koninck-bier), Elixir d’Anvers (kruidenlikeur) en Antwerpse handjes (koekjes of chocolaatjes in de vorm van een hand). Maar heb je ooit al de verse garnaalkroketten van de Exotische markt geproefd? Elke zaterdag kan je deze gaan verorberen op de Oudevaartplaats tussen 8 en 16u. Maak de beleving compleet met een glaasje cava erbij.

CHILL OUT – Zoek je een budgetvriendelijke activiteit op een zomerse zondag? Ga met een fles rosé, een dekentje en goed gezelschap chillen in Park Spoor Noord. Als het iets meer mag zijn, kan je ook lekker Scandinavisch gaan brunchen in Ga Nord.

IMG_1079
De Parkbrug verbindt het Eilandje met Park Spoor Noord.

PARTY TIME – De bruisende energie die hier in Antwerpen hangt, da vinne kik plezaant! In de zomer kan je genieten van een lekkere rosé in de zomerbars. Mijn favorieten zijn Sommar en Jardim aan de Scheldekaaien. De Black Smoke is de leukste rooftop bar, met een prachtig zicht over Antwerpen. In de winter is The Dirty Rabbit dan weer een aanrader (lekkere cocktails!). En natuurlijk de kerstmarkt, ik kijk al uit naar die glühwijntjes.

ARCHILOVERS – Ik moet bekennen dat er nog een aantal bezienswaardigheden op mijn to visit-lijst staan. Je moet je hiervoor gewoonlijk tijdig aanmelden en ik ben eerder een last minute-bezoeker. Maar wat ik absoluut nog wil bezoeken is het Havenhuis op het Zaha Hadidplein: wat een blikvanger en architecturaal hoogstandje! De Antwerpse Ruien zijn naar ’t schijnt ook een belevenis. Er zouden ondergronds ook straatnaamborden hangen, leuk toch! Niet zo’n cultuurganger of geen zin om door de riolen te ploeteren? Zoek het dan hoog en droog op het MAS: je kan er (gratis) van een prachtig uitzicht genieten. Let op de Antwerpse handjes op de oranje buitenmuren, zo’n leuk detail! Als je dan toch op het Eilandje bent, kan je via de Parkbrug naar Park Spoor Noord gaan; de brug is een prachtige fotolocatie.

IMG_7414De grappig bedoelde uitdrukking “Antwerpen is ’t stad, al de rest is parking.”, is best ironisch want parking vind je inderdaad amper in Antwerpen. Om je in de binnenstad te verplaatsen zijn er naast de auto en het openbaar vervoer gelukkig nog andere opties, zoals de Velo. Een dagpas kost €4, een jaarkaart €49. Of heb je al gehoord van Scooty? Dit is een app waarmee je à la minute een scooter kan huren, super handig!

Het fijnste aan de stad is dat het leven er niet stilstaat. Alles verandert constant zodat je voortdurend nieuwe dingen kan uitproberen. Pop-up bars en -restaurants zijn eigen aan de tijdsgeest en dat zal niet meteen veranderen. Ik hoop dat wie dit leest, goesting heeft gekregen om Antwerpen (verder) te ontdekken. Voor de lezers die niet van Antwerpen(-aren) houden en al ogen draaiend mijn blogpost zitten te lezen: Gent en Brugge en Hasselt en Brussel vind ik ook ge-wel-dig hoor!

“I’m not sure what I’ll do, but – well, I want to go places and see people.
I want my mind to grow, I want to live where things happen on a big scale.”
– F. Scott Fitzgerald