Single in quarantaine

Single in quarantaine

De gemiddelde mens heeft graag een houvast, een bepaalde routine die structuur en veiligheid geeft. Wanneer ons leven van de ene dag op de andere compleet overhoop wordt gegooid, worden we plots gedwongen tot verandering, stilstaan en nadenken. Dit kan gevoelens van angst triggeren. We kunnen er immers niet van weglopen. Constant worden we met onze neus op de feiten gedrukt: “Blijf in uw kot!” Allemaal leuk voor wie gezellig met zijn wederhelft in quarantaine kan cocoonen. Wat als je single bent? Compleet wegkwijnen in de eenzaamheid? Nee, gelukkig niet. Lieve mede-singles, lees even verder.

Terechte angst of banaliteit?

Lockdown“, het woord alleen al klinkt onheilspellend. Niet meer dan normaal dat je er wat angstig van wordt. In eerste instantie was ik dat in elk geval. “Moet ik dan serieus, wekenlang, een kluizenaarsbestaan leiden?”, dacht ik. Ik weet heus wel dat thuisblijven in al ons comfort nog niet in de buurt komt van hoe het was in Wereldoorlog II, toen onze voorouders honger leden en daadwerkelijk moesten vechten.

Toch mogen we die angstgevoelens niet als iets banaals afdoen. Uiteraard is er de angst om ziek te worden maar ook angst voor eenzaamheid, om van financiële zorgen nog maar te zwijgen. Als onze mentale gezondheid begint te wankelen, doet onze fysieke gezondheid dat ook. Je kan symptomen krijgen zoals spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, spierpijn en … een zwakker immuunsysteem. Dat willen we nu nét niet.  

Maak een prioriteit van je mentale gezondheid in quarantaine

Bij deze heb je de toestemming en moedig ik je zelfs aan om van jouw mentale gezondheid een prioriteit te maken. Niet alleen jij maar de hele samenleving heeft hier immers baat bij. Check eerst en vooral bij jezelf wat jij nodig hebt. Iedereen is anders. Heb je momenteel nood aan vertragen, aan rust? By all means, geniet van het zetelhangen en de Netflix-series. NIETS MOET. Voel je je echter onrustig bij de gedachte dat je alleen bent en niets om handen hebt? Dan heb je wellicht wat aan volgende tips.

What would you do if you were sure you would succeed?

Hoe vaak hebben we niet geklaagd over “te weinig tijd”? Wel, dat excuus kan je niet meer gebruiken want je hebt nu tijd genoeg. Wat heb je altijd al willen doen? Welke vaardigheid zou je jezelf willen aanleren? Het internet biedt een schat aan informatie! Zowat alles kan je online leren, thuis vanuit je zetel. Misschien wil je wel een nieuwe taal leren? Leren schilderen? Taarten leren bakken? Zowat alle benodigdheden kan je online bestellen! Mijn project is een nieuwe website bouwen voor mijn bijberoep, from scratch. The sky is the limit and now is the time.

Loneliness is not lack of company, loneliness is lack of purpose.

– Guillermo Maldonado

Je creativiteit de vrije loop laten, kan je bovendien het gevoel geven productief bezig te zijn en een doel te hebben waar je deze periode naar toe werkt. Op die manier zorgt dat voor rust. Even aan niets denken buiten waar je op dat moment mee bezig bent, ook wel bekend als mindfulness. Ben je niet zo creatief? Dan vind jij misschien heil in elke dag een wandeling doen of experimenteren met home workouts. Zolang je het maar leuk en ontspannend vindt!

Wat je ook voelt, het is OK én tijdelijk.

Voel je je desondanks eenzaam in quarantaine? Accepteer dat gevoel en weet dat het OK is om je  soms zo te voelen. Het is heel normaal als je verbondenheid, affectie of simpelweg gezelschap mist, dat zit in de menselijke natuur. Durf dan hulp te vragen. Hulp vragen is sterk en schaamte voelen voor je eenzaamheid is overbodig.

Zoek zelf de connectie op door regelmatig te FaceTimen of een online apero te organiseren met vrienden (bv. via de app Houseparty). En euh… er zitten veel mensen alleen thuis nu die ’s avonds tijd zat hebben om te chatten. Kan nog wel gezellig zijn, eventueel met een wijntje erbij… Stel je open voor iets nieuws en improviseer!

Whatever makes you HAPPY. Whatever makes YOU happy.

Wees echter behoedzaam voor zelfmedelijden (daar word je niet blij van in quarantaine) en laat je door de samenleving niet opleggen wat wel of niet moet. Dat je méér waard zou zijn omdat je een relatie hebt. Je eigenwaarde hangt niet af van je relationele status! Als je op dit moment geen relatie wilt of niet wilt daten, ook dat is prima.

Verandering is onvermijdelijk, groei is optioneel.

Dit is een uitzonderlijke tijd waarbij verandering onvermijdelijk is, maar groei optioneel is. Je kan deze tijd gebruiken om aan soul searching te doen. Jezelf afvragen “Wat voel ik nu precies? Voel ik me eenzaam in quarantaine? Voel ik me angstig? Wat maakt me precies angstig?” Deze periode van afzondering kan een schat zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Probeer eens  journaling: neem pen en papier en schrijf gewoon wat in je opkomt. Simpel maar zo doeltreffend. Je zal merken dat het snel helderder wordt in je hoofd en je tot inzichten komt. Check de andere artikelen op deze blog om je op weg te helpen, bijvoorbeeld 4 tips tips voor persoonlijke ontwikkeling die rechtstreeks bijdragen tot je geluk en In 5 stappen naar meer zelfvertrouwen.

Turn your demons into art, your shadow into a friend, your fear into fuel, your failures into teachers, your weaknesses into reasons to keep fighting. Don’t waste your pain. Recycle your heart.

– Andrea Balt

Bij mezelf merkte ik dat ik eerder bang was voor het concept “eenzaamheid”, dan dat ik me daadwerkelijk eenzaam voelde. Ik merk dat ik net heel erg geniet van de me-time. Dit is het ideale moment voor wat extra zelfzorg. Daarnaast voel ik dat ik nu veel meer energie heb, dat ik mijn introverte kant misschien wat onderschat heb. Quarantaine heeft me nu al geleerd dat ik ook na de lockdown op regematige basis meer vrije tijd voor mezelf wil inplannen. Dat is mijn persoonlijk inzicht.

We maken er het beste van.

Wie weet voel ik me binnen enkele dagen of weken helemaal anders. Tijden van verandering lopen niet lineair, ze gaan onvermijdelijk gepaard met ups en downs. Die wetenschap, het feit dat die momentjes er mogen zijn en dat ze tijdelijk zijn, geeft me rust. Je hoeft je er niet in te verliezen, je kan op elk moment zelf terug achter het stuur kruipen (als we terug onnodige verplaatsingen mogen doen tenminste :-)).

Zolang we nog in quarantaine zitten en de baan amper op mogen, maken we er het beste van! Zo worden er bijvoorbeeld online praatcafés en gratis webinars georganiseerd door psycholoog Ils Vermeiren. Ze gaan over je psychisch welzijn in tijden van corona.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.