Single bells, single bells, single all the way…

Kerst

Hoera, de feestdagen zijn in aantocht! Zelfs al ben je een Christmas gringe, kan je niet ontkennen dat er deze tijd van het jaar een knus sfeertje in de lucht hangt. Samen verzamelen rond de vuurkorf, een glühweintje drinken… Ik hou wel van het samenhorigheidsgevoel! Anderzijds triggert dat het verlangen naar een levensgezel. Als single beleef je de feestdagen toch een beetje anders.

Het is zo koud alleen

Het valt moeilijk te ontkennen dat je tijdens deze periode als single (soms letterlijk) in de koude blijft staan. Niet alleen omdat je je ijskoude voeten zelf moeten verwarmen in bed, maar ook omdat je overal met je neus op de feiten wordt gedrukt. Aftellen naar het nieuwe jaar is best gênant als je voor piet snot tussen de kussende koppels staat. Op familiefeestjes, nieuwjaarsrecepties en kerstdiners zijn de goedbedoelde opmerkingen “Maak je geen zorgen, je komt nog wel iemand tegen!”, nooit ver weg.

People ask me: “Why are you still single?
You are attractive, intelligent and creative!”
My reply: “Because I’m overqualified
.”

Volwaardige levensstijl

Het lijkt wel alsof je als “zielig” of “niet compleet” wordt beschouwd door de samenleving als je geen partner hebt. Dit impliceert dat de zoektocht naar een partner het enige is wat alleenstaanden bezighoudt, terwijl de liefde ontzettend mooi is, maar het leven nog zoveel meer te bieden heeft. Er zijn vandaag genoeg mensen die bewust kiezen voor hun single status. Velen bekijken het zelfs niet meer als tussenstation maar als volwaardige levensstijl.

I’ve been single for a while and I have to say,
It’s going very well. Like… It’s working out.
I think I’m the one.

Het is dus niet omdat je single bent dat je per definitie eenzaam bent en het is niet omdat je een relatie hebt dat je dat nooit bent. Eenzame momenten hebben we allemaal wel eens. Het beste is om die momenten gewoon toe te laten. Af en toe mag je eens balen (ik haal die pot Ben & Jerry’s dan nog eens boven), zolang je maar niet in de valkuil van zelfmedelijden valt. Dan ga je immers de goede aspecten van je leven over het hoofd zien. Weet dat je op elk moment de keuze hebt om je te focussen op wat je wél hebt en om het beste te maken van je situatie. Single of niet, gelukkig zijn is dus een keuze.

If you’re not happy single,
you won’t be happy taken.

Happiness comes from within.

Single life: de voordelen

Er zijn bovendien veel voordelen verbonden aan het single leven. De vrijheid om te doen en laten wat je wilt, heeft absoluut zijn charmes. Geen gedoe over waar je wanneer met wie Kerstmis en Nieuwjaar zal vieren. 2 dagen lang kunnen doorbrengen met je eigen familie. Lekker gaan sporten op 2de kerstdag terwijl er velen aan de (vriendelijk verplichte) zoveelste feesttafel zitten. Om daarna heerlijk in de zetel te ploffen voor een Netflix-marathon met de restjes van de dag ervoor. Een marteling kan je dat niet echt noemen.

Learning to be alone and enjoying it,
is the most empowering gift
you can give yourself.
– Steve Aitchisen

Singles voelen zich overigens meer verbonden met mensen in hun omgeving omdat ze zingeving en verbondenheid zoeken buiten een relatie. Ze bouwen een bredere vriendenkring op omdat ze niet al hun aandacht op één persoon richten. Je hebt nu eenmaal meer tijd om aan je vrienden te besteden als je geen relatie hebt. Singles doen ook vaker aan vrijwilligerswerk dan mensen binnen een relatie en zijn meer geneigd om een job te kiezen waaruit ze voldoening halen.

Trust the timing of your life.

Vergeet vooral niet te genieten

Ten slotte denk ik dat een stukje maturiteit op zijn plaats is. In die zin dat je beseft dat het universum niet rond jezelf draait. Elke levensstijl heeft zijn voor- en nadelen. Gun anderen de knusse winterdagen met hun lief, en geniet zelf van de voordelen die jij hebt. Trommel je vrienden op en plan een leuk avondje uit tijdens de feestdagen. Geen beschikbare vrienden? Geen probleem: boek een (single)reis en trek er alleen op uit. Je hebt aan niemand verantwoording af te leggen dus je kan de feestdagen eender waar ter wereld doorbrengen! Laat je vooral geen stempel opdrukken door de samenleving omdat je geen plus one hebt want jij bent wel degelijk genoeg, volledig en compleet op je eentje.

Processed with VSCO with c8 preset
Het reuzenrad op de kerstmarkt in Antwerpen.

*Ik schreef deze blogpost om de singles een hart onder de riem te steken tijdens de feestdagen, maar uiteraard is deze periode ook niet altijd rozengeur en maneschijn als je een relatie hebt. Heb jij een relatie en voel je dat de drukte en stress rond de feestdagen een uitdaging zijn? Lees dan op Happinez hoe je dit best aanpakt. 

11 Antwoorden op “Single bells, single bells, single all the way…”

 1. Alweer een leuke blog post!
  + Alleen maar waarheden in verwerkt! 🙂

 2. Leuke blogpost met veel herkenningspunten. Single zijn heeft inderdaad ook veel voordelen. Blijven schrijven.. u doet dit goed! ?

 3. Mooi geschreven en zeker waar!??

 4. Mooie woorden ???
  Just be yourself & be happy with who you are!

 5. Ik kan alleen maar volmondig beamen wat jij hier neergepend hebt!!! ???

 6. Wow zo herkenbaar ik kan het niet beter verwoorden?. ?

 7. Mooi weergegeven ?? – Super om steeds iets van jou te lezen. Ben fan ???

  1. Dankjewel Karine, lief van je! <3

 8. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Hoi Wendy, hier zijn we weer. Omdat wij als koppel niet direct tot de doelgroep behoren waarvoor deze blogpost geschreven is, waren we even aan het twijfelen maar we kunnen het toch niet laten om weeral een reactie te schrijven. Deze heeft bovendien zo’n hele leuke titel 🙂
  Hoewel wij nu de sfeer in de straten en winkels aangenaam vinden, kijken wij ook niet echt uit naar de eindejaar periode. We vinden het een opgeklopt gedoe en de overdosis samenzijn met (schoon-)familie leidt zelfs tot de nodige stress en spanning in onze relatie. De tekst achter jouw link naar Happinez is voor ons heel herkenbaar – fijn dat je hieraan gedacht hebt.
  Single zijn of niet, het enige wat telt is gelukkig zijn – daar heb je overschot van gelijk in. We hebben dat nu begrepen en zullen nooit nog iemand met nieuwjaar ‘een goei lief’ toewensen omdat wij singles zeker niet meer het gevoel willen geven dat wij denken dat ze niet ‘compleet’ zijn.
  Zelf hebben wij als koppel er ‘bewust’ voor gekozen om kinderloos te zijn. Je kan al raden welke nieuwjaarswensen wij elk jaar opnieuw hebben moeten aanhoren 🙂 Alsof wij als (getrouwd) koppel ook niet ‘compleet’ zijn zonder kinderen.
  Verrassend hoe veel mensen in onze (zo gezegde) moderne maatschappij nog altijd een zeer klassieke levenslijn voor ogen hebben van: opgroeien –> relatie –> huisje met tuintje –> kindje(s) – en als het efkes kan dat allemaal nog voor je 35e. Als je hiervan afwijkt, dan moet je een strijd aangaan om je plaats op te eisen en om mensen te overtuigen dat je toch een ‘volwaardig en gelukkig’ leven hebt – vermoeiend is dat. Het lijkt vergezocht maar er zijn wel enkele gelijkenissen in onze strijd – jij als single, wij als kinderloos koppel. Al is het maar dat men tijdens de eindejaarsfeestjes dat telkens een ‘amusant’ gespreksonderwerp vindt. Niet aan je hart laten komen, je eigen overtuiging blijven nastreven – it will only make you stronger…

  1. Hoi daar! Fijn dat jullie toch reageren hoor 🙂 Ik kan me helemaal voorstellen dat jullie een gelijkaardig gevoel hebben als bewust kinderloos koppel. Afwijken van het klassieke plaatje is inderdaad soms vermoeiend. Bij deze blijkt nog maar eens dat dit voor velen zo is. Laten we dus met z’n allen lekker onze eigen overtuiging volgen. Laten we, als wij gelukkig zijn met ons leven, (of dat nu als single is, als koppel, met of zonder kinderen) het als helemaal volwaardig beschouwen! 😉

 9. Ik hou ervan hoe je alles beschrijft met een motiverende, positieve vibe. Doe zo voort!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.