Imperfectie is perfect

De afgelopen jaren heb ik iets geleerd wat ik de moeite waard vind om te delen. Dit neerschrijven en online publiceren is spannend… ik geef zo toch een deeltje van mezelf bloot. Maar nu half kijkend Vlaanderen mijn kwetsbare kantjes toch al op televisie heeft gezien (inclusief gesnotter en uitgelopen mascara), heb ik niks te verliezen! Voor wie geen idee heeft waarover ik het heb: ik nam deel aan Blind Getrouwd. Ik ben gewoon, getrouwd met iemand die ik niet ken. Moet kunnen, toch? Niet omdat ik wanhopig was, wel omdat ik klaar was voor een relatie met iemand die echt bij me paste. Ik was op zoek naar geluk in de liefde.

Ieder van ons streeft uiteindelijk naar geluk, en niet alleen in de liefde. Het eigenaardige is dat we dit soms verwarren met streven naar perfectie. Wie wil er immers niet die perfecte job, die perfecte relatie, dat perfecte huis,… Veel mensen hebben de neiging de lat voor zichzelf heel hoog te leggen (bij mij valt dat goed mee, hoor). Maar als we weten dat perfectie niet bestaat, kunnen we onszelf, ons leven, dan niet aanvaarden zoals het NU is, mét die mindere momentjes? Mochten jij en je leven helemaal perfect zijn, waar is dan de uitdaging, het avontuur, en de zin van je leven? Geluk is dus eigenlijk aanvaarden dat de dingen niet altijd lopen zoals je wilt. De kunst is om dat perfectionisme los te laten en gewoon erop te vertrouwen dat alles is zoals het hoort te zijn. Dat goed, ook goed genoeg kan zijn.

Obstacles are detours in the right direction.
– Gabby Bernstein

Naar mijn ervaring zorgen net de periodes waarin je minder gelukkig bent, achteraf voor méér geluk. Omdat tijden van tegenslag, ook tijden van groei zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan voorbije relaties. Hoeveel pijn die gebroken harten ook deden, zijn die periodes ongelooflijk leerrijk geweest. Op zulke momenten besef je immers pas wat je hebt. Het heeft me veerkrachtig gemaakt en het heeft me geleerd om dankbaar te zijn voor dingen die wél goed gaan in mijn leven. De band met mijn familie en vrienden werd hechter dan ooit. Ik leefde van dag tot dag en liet alles op me afkomen. Om na enkele maanden te merken dat ik na zo’n break-up gelukkiger was dan voordien. Het maakt dat ik vandaag geloof dat alles gebeurt om een reden en dat ik van geen enkele relatie of ervaring spijt heb. Dat is een heel fijne manier om in het leven te staan. Het geeft gemoedsrust.

When life is sweet, say thank you and celebrate.
And when life is bitter, say thank you and grow.
– Shauna Niequist

Uiteindelijk draait alles om perceptie. Als je elke ervaring, positief of negatief, als een leerervaring beschouwt, is het veel gemakkelijker om gelukkig te zijn. Dankbaarheid brengt je meteen in die positieve mindset. Geen nood voor zweverige toestanden (tenzij je houdt van een geurend wierookstokje of een stevige meditatie), gewoon bewust kiezen om optimistisch te blijven en het beste te maken van elk moment is voldoende. En daarbij natuurlijk niet vergeten om te genieten van de kleine dingen! In een wereld vol tegenstellingen, is het dus net de imperfectie die perfect is.

Don’t wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect.
– Aryn Kyle