Natuurlijk ga ik naar de psycholoog.

Wendy

Naar de psycholoog gaan, lijkt nog steeds een groot taboe. Dat heb ik althans gemerkt na mijn deelname aan “Blind Getrouwd”. Er zat (indien gewenst) een jaar begeleiding in het pakketje inbegrepen. Voor de 2de keer op rij zei ik voluit: “Ja, ik wil!“. Ik vond het een cadeau dat ik bijgevolg met 2 handen heb aangenomen. Aanvankelijk sprak ik hier heel open over, tot ik merkte dat mensen me soms anders bekeken als ik erover vertelde. Onbewust ging ik er minder over praten. Zo jammer eigenlijk. Het is net iets heel normaal. Hoog tijd om dit bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken.

Er is niets mis met jou

Zoals ik al eerder beschreef in “Blind Getrouwd – 1 jaar later” was mijn deelname aan het programma heel intens. Dan is psychologische ondersteuning geen overbodige luxe. Toch kreeg ik regelmatig vreemde blikken als ik vertelde dat ik nog steeds naar de psycholoog ging. Het leek wel alsof mensen dachten dat ik zware issues had (Een klein hoekje is er wel af hoor, maar daar ben ik trots op. Ik ben van mening dat als mensen écht zichzelf zijn, er altijd een hoekje af is!).

Of het nu om mezelf gaat of om iemand anders: je bent niet zwak, zot of zielig omdat je naar de psycholoog gaat, noch is er iets mis met jou. Het is net sterk om hulp te vragen en om jezelf in vraag te stellen. Helemaal tot de kern van jezelf afdalen en ook die duistere kantjes onderzoeken die iedereen heeft maar liever niet wilt bezoeken, vergt moed. Het maakt net dat je achteraf sterker en met meer zelfkennis in het leven kunt staan. Iedereen kan dus een therapeut gebruiken.

I am not what has happened to me.
I am what I choose to become.
– Carl Jung.

Om een situatie in je leven te kunnen veranderen, moet je je er eerst bewust van zijn. “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.” is dus geen lege uitdrukking. Een psycholoog kan je helpen met die bewustwording en kaderen waarom je denkt wat je denkt en voelt wat je voelt. Het kan ook al zo fijn zijn om te weten dat die vreemde hersenkronkels die je soms hebt, volkomen normaal zijn (want laten we eerlijk zijn, die hebben we allemaal).

Cartoon

Omgekeerde wereld

Hoewel iedereen zaken heeft waar die mee worstelt, primeert vandaag het idee dat je deze zelf moet kunnen oplossen. Nochtans is de mens van nature een sociaal dier, we hebben steun en hulp van elkaar nodig. Het is toch de omgekeerde wereld dat we het normaal vinden om naar de kapper te gaan voor ons haar, naar de garage voor onze auto, maar dat we niet dezelfde reflex hebben voor onze mind. In Amerika denken ze er helemaal anders over, daar is het de normaalste zaak dat iedereen een therapeut heeft. Ik hoop dat dat die instelling ook stilaan komt overwaaien naar Europa zodat we binnenkort zeggen: “Natuurlijk ga ik naar de psycholoog, jij niet dan?“.

De stap naar een psycholoog zetten is voor veel mensen nog heel groot. Initieel ervaren sommigen een gevoel van schaamte. Achteraf ervaren ze meestal een enorm gevoel van opluchting. Bij een therapeut kan je immers de gedachten delen die je tegen anderen niet durft uitspreken. Het voelt anders om met iemand te praten die afstand heeft van je eigen omgeving en onbevooroordeeld luistert.

Psychologist: n. [siko-log-ist]
An organism that analyzes other organisms for being organisms.

Geen pasklare antwoorden of oplossingen

Therapie vraagt echter tijd. Mensen verwachten vaak dat de psycholoog met pasklare oplossingen zal komen voor hun problemen. Besef dat jijzelf een groot deel van het werk doet. Jij bent immers de expert van je eigen leven en kent jezelf het beste. De psycholoog is er om je te begeleiden en samen met je te zoeken naar oplossingen door te luisteren en in gesprek te gaan.

Daarom is het absoluut belangrijk dat je een klik hebt met je psycholoog, en dit vergt soms wat zoekwerk. Logisch eigenlijk, je prince charming vind je gewoonlijk ook niet na 1 date. Luister naar je buikgevoel na een eerste afspraak. Er moet een vertrouwensband kunnen ontstaan zodat je vrijuit al je gevoelens en gedachten kan delen. Elke psycholoog werkt bovendien anders, volgens verschillende mensbeelden en verschillende theorieën. Er is voor ieder wat wils: langdurige therapie (psychoanalyse), therapie met concrete opdrachten (cognitieve gedragstherapie) of het betrekken van je context in de therapie (relatie- en gezinstherapie of contexttherapie).

Mijn persoonlijke ervaring

Ikzelf ben een jaar in therapie geweest bij Caroline Bruynseels. Zoals ik het aanvoel, was ze niet alleen mijn psychologe maar ook mijn coach. Ze heeft me immers niet alleen ondersteund en begeleid maar ook gemotiveerd en geïnspireerd. Dankzij haar heb ik effectief de stap gezet om deze blog te beginnen. Ze gaf me het duwtje in de rug dat ik nodig had. Daarnaast heeft ze me geholpen om mezelf en de mensen rondom me beter te begrijpen, waardoor ik op korte tijd echt ben gegroeid. Veel inzichten die ik deel in mijn blogposts, heb ik dankzij haar verworven.

Zoals je merkt, zou het een understatement zijn om te zeggen dat ik best enthousiast ben over het concept. Therapie maakt dat je aan soul searching gaat doen. Een therapeute kan je inzichten meegeven waar je op je eentje veel langer over doet of misschien nooit zal bereiken. Ik heb de therapie, coaching, begeleiding of hoe je het ook wilt noemen, ook gevolgd omdat ik wilde GROEIEN. Ik heb altijd al die “drang” gevoeld, en nu meer dan ooit. Ik wilde helemaal mezelf worden en de beste versie van mezelf worden. Caroline heeft me op weg geholpen om exact dat te doen.

In any given moment we have two options:
to step forward into growth or to step back into safety.
– Abraham Maslow

Nu nog de praktische uitvoering

Vind jij het nog altijd een grote stap om naar de psycholoog te gaan? Begin dan met erover te praten met mensen in je omgeving. Vraag wat hun ervaringen zijn. Een andere optie is anoniem bellen naar Tele-Onthaal. Je kan je probleem anoniem bij hen kwijt. Wil je zelf op zoek naar een psycholoog, is www.vindeenpsycholoog.be een goede website die allemaal erkende psychologen bevat. Je krijgt er meer info over hun werkwijze, tarief en soms een foto, wat kan helpen bij het kiezen van een psycholoog.

Als het gratis was, zou ik het levenslang doen, maar er is natuurlijk wel een kostenplaatje aan verbonden. Ook al heb je geen grote budgetten, try to make it work. Het is een investering in jezelf. Het is jezelf graag zien en zorgen voor jezelf. Als je dit leest en je hebt het moeilijk, hoop ik dat dit je de moed geeft om de eerste stap te zetten. Weet dat het helemaal ok is en ontzeg jezelf de hulp niet.

*Is het financieel toch echt moeilijk haalbaar? Dan is het een mogelijkheid om het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg) te contacteren. Je volgt dan therapie aan max. €12 per sessie. Deze optie is voorbehouden voor mensen met een laag inkomen.

*Dank aan Caroline Bruynseels en Eva Van Houdt van Tele-Onthaal Antwerpen. Ze gaven me waardevolle informatie en tips die ik heb gebruikt in deze blogpost.

9 Antwoorden op “Natuurlijk ga ik naar de psycholoog.”

 1. Er is uiteraard niets mis mee om naar een psycholoog te gaan . Ook ik ben al eens ten rade geweest en na een goed gesprek kreeg ik een heel ander zicht op de feiten
  Het was ook niet gemakkelijk om die stap te zetten .. Om bij een psycholoog op de deur aan te kloppen . Toch blij dat ik het gedaan heb en raad het dan ook iedereen aan moesten er zich bepaalde problemen voordoen. Respect Wendy ?

  1. Zo is dat, helemaal mee akkoord! Bedankt voor je reactie en om dit te delen ??

 2. Na een zeer traumatische bevalling/ziekteproces voelde ik zelf ook dat ik wel baat kon hebbben bij therapie. Ik besefte dat ik, om mijn job als verpleegster goed te kunnen uitoefenen, eerst voor mezelf moest zorgen. Ik ben dan enkele maanden in therapie gegaan (voornamelijk Emdr therapie , maar ook gesprekstherapie) . En het is zoals je zegt, geen pasklaar antwoord. Ze gaf me mindfullness oefeningen mee voor thuis, en dit maakte toch wel wat los bij mezelf. Daar ik ging voor traumaverwerking, bleek dat dit slechts een klein stukje was van de verwerking maar dat er veel meer verborgen situaties zaten die nog verwerkt moesten worden.
  De therapie heeft mz geleerd om alles een plaats te geven , mijn angsten doen verminderen (want door zo ziek te zijn bekroop me de angst om niet meer wakker te worden, mijn kindje niet te zien opgroeien,… paniek alom ). Ik sta , naar mijn gevoel, positiever in het leven. Heb leren kijken naar de echte belangrijke dingen in het leven en dus leren relativeren ( nuja, dat was wat voor een stresskip en planner als mezelf ?).
  De stap naar die therapie was niet gemakkelijk gemaakt. Ik voelde me eerst ook zwak en dacht “komop, dat komt vanzelf wel goed “ . Totdat mijn echtgenoot zei “zou je toch niet eens hulp zoeken want je bent jezelf niet meer”. Dat deed mij de switch maken om toch die stap te zetten. Ik wil namelijk terug “mezelf “ zijn, terug de vrouw zijn op wie hij verliefd is geworden,een goede mama…
  Dankzij mijn therapeute /psychologe is dat (hopelijk) gelukt . Ik vind je blog alvast inspirerend Wendy ! Knap!!!

  1. Hoi Melissa, het is soms wat zoeken inderdaad. Super goed dat je hulp hebt gezocht en die verborgen situaties naar de oppervlakte zijn gekomen. Je focussen op de positieve dingen in je leven en relativeren is echt een sleutelwoord hè, een psycholoog kan daar zo’n grote rol in spelen! Heel erg bedankt om dit te delen, ik denk dat velen zich zullen herkennen in je verhaal! ??

 3. Heel fijn Wendy dat je daar probeerd verandering in te brengen. Moet zeker bespreekbaar worden.

 4. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Dag Wendy, prachtig hoe je dit delicaat onderwerp durft aan te snijden. Een psycholoog opzoeken is inderdaad geen schande. Als mensen ze zich daardoor beter voelen, kunnen groeien of – zoals jij het zo mooi zegt – een betere versie kunnen worden van zichzelf, is daar absoluut niets mis mee.
  Als we het goed begrepen hebben, dan hebben we zelfs deze geweldige blog voor een stukje te danken aan je therapeute. Wij zijn echt ‘fan’ van je blog door zowel de variatie in thema’s als door jouw schrijfstijl! Ondertussen ben je voor ons geëvolueerd van ‘de Wendy van Blind Getrouwd’ naar ‘de Wendy van de blog followyourbutterflies’ 🙂
  We vallen hiermee in herhaling maar … je bent echt ‘sterk’ bezig – keep it up!
  Groetjes.

  1. Jullie kunnen niet geloven hoeveel deugd het doet om dit te lezen.
   Ik ben enorm dankbaar voor de ervaring maar dat is exact mijn doel: evolueren van Wendy van BG naar Wendy van Follow your butterflies 🙂
   Heel fijn ook dat jullie de variatie in thema’s kunnen appreciëren.
   Bedankt voor jullie oneindige support! <3

 5. Knap gesproken! Ik ga ondertss al 5 jaar naar een life coach! In het begin wekelijks en nu nog maar 1x per maand… ik kijk telkens uit naar dit moment! Ik zou iedereen aanraden om dit te doen! Je groeit er zelf enorm mee en er zou veel meer rust komen in vele mensen hun leven! En minder frustraties…
  Ik ben een gelukkige vrijgezel met dat ene puzzelstukje dat nog niet gelegd is. Ik geloof er zeker in dat dit nog komt! Lang eenzaam geweest maar door Sandra heb ik geleerd te genieten van het leven nu… en niet in het verleden of in de toekomst! Soms kom ik mezelf nog wel eens tegen in mijn overvolle agenda maar dan kom ik bij Sandra waardoor ik dan weer even op de rem ga staan! Ik blijf mezelf ontdekken ?? Super bezig!!! Doe zo voort… ik lees graag wat je schrijft ?

  1. Super goed dat je er nu op deze manier mee kan omgaan Dorien!
   Genieten van het single leven en je compleet voelen op je eentje is zo belangrijk. Ik heb een gelijkaardig traject afgelegd.
   Met m’n volgende blog wil ik dit onderwerp ook aansnijden want ik denk dat er heel veel mensen mee worstelen, zeker tijdens de feestdagen.
   Bedankt om dit te delen! ??

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.