Minder geven om wat anderen denken, hoe doe je dat?

Je zorgen maken om wat anderen van je denken, is ongetwijfeld voor velen herkenbaar. Het is immers een menselijke reactie. Als het echter zo ver gaat dat je jouw droomleven niet durft te leiden, is het tijd voor verandering. Ik heb in elk geval lang geleefd volgens de (vaak goedbedoelde) verwachtingen van anderen. Door te luisteren naar mijn intuïtie, begon ik stapsgewijs mijn eigen keuzes te maken. Eindelijk was wat IK dacht ook belangrijk, en dat voelde enorm bevrijdend. Ik deel graag wat mij heeft geholpen om tot dat punt te komen, misschien heb jij er ook wat aan.

Wees je ervan bewust

De eerste stap naar minder belang hechten aan wat anderen van je denken is jezelf bewust worden van je angsten. Durf jij je passies te volgen en volledig jezelf te zijn? Of houdt de angst om wat anderen denken je tegen? Als jonge twintiger stond ik, logischerwijze, anders in het leven dan als dertiger. Ik weet nog dat ik gewoon heel graag wilde dat mensen me leuk vonden. Ik probeerde aan het standaardplaatje te voldoen, dat was belangrijker dan mezelf af te vragen wat ik nu eigenlijk zelf wilde. Autch, dat klinkt pijnlijk als ik het zo neertyp, maar het was de realiteit. Vooral door mijn relaties besefte ik dat ik mezelf vaak op de tweede plaats zette, en op een gegeven moment was ik dat beu. Ik besliste om voor mezelf te gaan leven. Die verandering in mindset kwam echter niet van vandaag op morgen.

“Stop caring what people think.
Stop taking caution in your actions.
Listen to what you want.
Do what you want.
This is your life. Live it.”

Ik begon te beseffen dat ik naar binnen moest kijken in plaats van naar buiten, ofwel bevestiging aan mezelf geven in plaats van ze bij anderen te zoeken. Door constant de goedkeuring van anderen te zoeken, maak je jezelf immers compleet afhankelijk. Je cijfert jezelf weg, maakt jezelf onbewust kleiner en geeft alle macht zomaar uit handen.

Wat je eigenlijk probeert, is andermans gedachten te controleren. Dat is niet alleen vermoeiend maar vooral onmogelijk. De constante bevestiging die je zoekt zal immers nooit genoeg zijn. Je eigen dromen verdwijnen naar de achtergrond en je zal niet aan de nodige zelfontwikkeling kunnen doen. Op die manier kan je nooit je volledige potentieel bereiken, noch kan je ongeremd helemaal jezelf zijn. Laat dat nu net zijn wat voor geluk zorgt. Het is daarom belangrijk om voldoende zelfvertrouwen te ontwikkelen zodat je je eigen plekje in de wereld durft op te eisen.

“If you are ever tempted to look for outside approval,
realize that you have compromised your integrity.
If you need a witness, be your own.”
– Epictetus

 

Vertrouw op jezelf

Vraag niet teveel advies en vertrouw op je eigen gut feeling. Zelfs je vrienden en familie weten vaak niet precies wat jouw visies en dromen zijn, toch? Zolang je authentiek blijft en je normen en waarden doortrekt in alles wat je doet, trek je vanzelf de juiste mensen in je leven aan. Mensen die je willen zien groeien, zijn overigens de mensen die je liefde en tijd waard zijn.

“Stop letting people who do so little for you,
control so much of your mind, feelings and emotions.”

Versterk je identiteit

Makkelijker gezegd dan gedaan, I know. Begin dus bij het begin. Ga meer in je eigen kracht staan door je identiteit te versterken. Denk bijvoorbeeld aan een talent waar je nog niet echt iets mee gedaan hebt. Voor mij was een blog beginnen een van die stappen. Vroeger had ik dat niet gedurfd. Ik kon echt uit het lood geslagen zijn door negatieve opmerkingen van anderen. Mijn blog beginnen was dus een statement naar mezelf toe: “Ik weet wie ik ben en waarvoor ik sta. Ik ga persoonlijke verhalen delen en het is ok als er lovers én haters zijn.” Wat telt is dat je zelf overtuigd bent van wie je bent, wat je doet en waarom je het doet.

“Stress, anxiety and depression are caused
when we are living to please others.”

Wat te doen bij negatieve feedback?

Krijg je negatieve reacties? Weet dat dit soms meer zegt over de persoon die de reactie geeft dan over jezelf. Jaloezie is een teken van een gebrek aan zelfvertrouwen (hello, vicieuze cirkel). Anderzijds kan negatieve feedback ook nuttig zijn als het opbouwende kritiek is. Het kan je helpen om jezelf bij te sturen waar nodig.

“I stopped caring about what other people thought of me
when I realized most people don’t even know what to think of themselves.”
– Kylie Francis

Bekijk kritiek dus als louter een bron van informatie en baseer je op je eigen gevoel. Hetzelfde met complimenten. Die zijn fijn en mag je zeker ontvangen. Beschouw ze echter als kers op de taart en niet als een must zodat je er niet afhankelijk van wordt.  Maken jouw keuzes je gelukkig? Wel, wat maakt het dan uit wat iemand anders ervan denkt? Je zal meer innerlijke rust vinden en je overleeft het wel als niet iedereen je waarde ziet. Dat is het uiteindelijke doel: onafhankelijk zijn van de goede én slechte meningen van anderen. Dan voel je je vrij.

 

Wat doe je op een slechte dag?

Natuurlijk heb ik ook dagen waarop ik minder goed in m’n vel zit dan andere. Dagen waarop complimentjes misschien toch wel welkom zijn. Op zulke momenten probeer ik mezelf te “coachen”. Dat kunnen heel simpele dingen zijn, zoals een een post-it op mijn spiegel hangen met een goede quote of selflove mantra zoals “Ik ben goed genoeg, mooi genoeg en mag zijn wie ik ben”. Die zeg ik dan verschillende keren doorheen de dag aan mezelf. Het klinkt banaal, maar het werkt. Probeer het maar eens. Een beetje extra zelfzorg zoals jezelf trakteren op een stevige workout, een warm bad of een goed boek kan ook wonderen doen. Helpt dit toch niet voldoende? Dan is een therapeut inschakelen misschien een oplossing.

“If you are always trying to be normal,
you will never know how amazing you can be.”
– Maya Angelou

 

Je hebt maar 1 leven, leef het, nu.

De waarheid is dat niemand je kan vervolledigen. Enkel jijzelf kan dat, door je dromen na te streven en zo je volledige potentieel te bereiken. Durf je ding te doen, ook als je weet dat er voor- en tegenstanders zijn of als je niet de gewenste feedback of bevestiging krijgt. Op lange termijn zal je je rustiger en gelukkiger voelen. Het is een betere manier om te leven.

 

 

 

8 Replies to “Minder geven om wat anderen denken, hoe doe je dat?”

 1. Mooie tekst, heel eerlijk, heel herkenbaar.

 2. Super Wendy! Goe bezig 🙂

 3. Alweer een heel boeiend inzicht, gevat omschreven!
  Het geeft mij zo’n bevrijdend gevoel, dat knopje te kunnen uitschakelen, maar je moet je er inderdaad wel bewust van worden.

 4. Volledig akkoord, zo herkenbaar en zo moeilijk!

 5. Wendy het is zo waar wat je schrijft,ik moet het ook doen maar het is zoooo moeilijk!

 6. Ik ben al wat ouder, op een leeftijd dat ik niks meer hoef te bewijzen en gewoon mag en kan zijn wie ik ben. En dat is zo’n bevrijding.

 7. Zo herkenbaar! De blog komt net op de juiste moment bij mij “binnen”. Net nu ik zo worstel met zulke dingen.
  Bedankt Wendy voor deze verduidelijking, had ik net nodig 🙂

 8. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Sterke post weer, Wendy! Zo herkenbaar.
  Wij hebben in ons leven al een paar keuzes gemaakt die omstanders ‘vreemd’ vonden. Hun reacties incasseren was voor ons ook niet altijd even makkelijk. Echter nooit spijt van gehad omdat het voor ons weloverwogen beslissingen waren. Gelukkig zaten wij als koppel wel altijd op dezelfde lijn en eigenlijk heeft het onze relatie net sterker gemaakt.
  Dat jij hier tegenover de juiste houding hebt en weet hoe hiermee om te gaan, getuigt van veel levenservaring en -inzicht – opmerkelijk voor jouw leeftijd. Prachtig hoe jij je leven in eigen handen neemt en durft te leven in het hier en nu. Echt inspirerend…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.