Je eigen woning: kiezen, kijken, kopen.

appartement

Weinig investeringen zijn zo interessant als vastgoed. “Huren is weggegooid geld, je zou beter iets kopen”, heb ik maar al te vaak gehoord. Ik wist ook wel dat een woning kopen financieel interessanter is dan te huren, maar op je eentje een eigendom kopen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Onlangs kocht ik dan toch mijn eigen appartement (trots!). Deze blog schrijf ik vooral voor wie er ook over nadenkt om alleen die stap te zetten. Misschien bevind jij je in een gelijkaardige situatie en heb je er wat aan. Er komt immers heel wat bij kijken. Omdat het zo’n uitgebreid onderwerp is, splits ik de blog op in 3 delen. Te beginnen met de eerste stap: kiezen, kijken, kopen.

 

KIEZEN: Wat wil je zelf?

Enkele jaren geleden wilde ik vooral vrij zijn. Ik wou eerst en vooral weten wat ik met mijn leven wilde doen. Waar wilde ik wonen (überhaupt in België)? Wat wilde ik beroepsmatig doen? Op mijn 31te kon ik die vragen voor mezelf beantwoorden en kocht ik een appartement in de geweldige stad Antwerpen. Weet eerst en vooral wat jij belangrijk vindt: heb je rust en natuur nodig of houd je net als ik van het bruisende stadsleven? Laat je niet beïnvloeden door meningen van anderen, ook al voel je sociale druk. Koop pas een woning als je precies weet wat je wilt en volg je eigen buikgevoel.

 

You must strive to become less susceptible to influences outside of yourself
and much more inclined to trust the instincts and feelings that lie within you.
– Bob Proctor

KIJKEN: Waarop let je bij een eerste bezichtiging?

Iets leuks gespot? Spannend! Sofie Snoeys, vastgoedmakelaar bij Immo Novas, geeft volgende 3 tips als je naar een potentiële nieuwe woning gaat kijken:

1. Neem iemand mee die er iets van kent, die met een objectief oog kan kijken en je eerlijk advies kan geven.

2. Een woning kan op papier of foto perfect lijken, maar welk gevoel krijg je tijdens de bezichtiging?

3. Maak een top 10 van eigenschappen waaraan de woning zeker moet voldoen en wijk niet af van je top 3. Ben je bijvoorbeeld nogal secuur op je auto? Wees er dan zeker van dat het pand een garage heeft.

Never second-guess a strong feeling that you have.
Trust your gut.

Zelf ben ik slechts naar 1 appartement gaan kijken, ik zag het potentieel en was instant verliefd. Sommigen vinden dit impulsief of misschien zelfs naïef. Ik ben echter heel intuïtief ingesteld, maak beslissingen vooral op basis van mijn gevoel. Dat zat in dit geval helemaal goed. Ik kon niet anders dan mijn buikgevoel volgen.

Tekenen

Voor ik het goed en wel besefte, zat ik bij de notaris om de akte te tekenen. “She believed she could, so she did!”, zoals het op mijn armband stond. “YES! Ik, helemaal alleen!” … Of was het, “Oei, ik, helemaal alleen?”. Hoe zit dat juist met de opzeg van de huidige huurder die nog in mijn appartement woont? Hoe regel ik mijn verhuis? Welke meubels koop ik? Met al die vragen vreesde ik soms voor een “She believed she could, but she didn’t”… Het kan best overweldigend zijn om hier alleen voor te staan. Natuurlijk krijg je hulp van familie en vrienden, maar de eindverantwoordelijkheid ligt toch bij jezelf.

KOPEN: Hoe vraag je een lening aan?

Als je iets wilt kopen, is een lening aanvragen natuurlijk onontbeerlijk. Oh boy, vond ik dat ingewikkeld. Als leek is het normaal dat je niet op de hoogte bent van alle kredietmogelijkheden. Gelukkig kon ik rekenen op enkele mensen in mijn omgeving die ik vertrouwde en die er iets van kenden. Is dit bij jou niet het geval? Dan kunnen deze 5 tips je misschien op weg helpen:

1. Neem steeds je loonbrieven mee evenals het bod of compromis indien dat er al is (dit laatste is geen must, je kan eerst vragen hoeveel je überhaupt zou kunnen lenen).

2. Het loont de moeite om bij verschillende banken een afspraak te maken en een voorstel te vragen. Op basis hiervan kan je vervolgens een vergelijking maken en evalueren welke lening bij welke bank voor jou het interessantst is. Daarnaast vind je online verschillende sites waar je simulaties kan maken om een eerste beeld te krijgen van je financiële situatie.

3. Vraag naar de verbonden producten. Indien je ergens leent, wordt er immers vaak verwacht dat je je bij dezelfde bank verzekert wat de schuldsaldo, brandverzekering, etc. betreft.

4. Des te meer kapitaal je zelf kan inbrengen, des te voordeliger. Doorgaans wordt gezegd dat je de aankoopkosten (notaris- en registratiekosten + hypothecaire inschrijving) het best zelf kan financieren. Hoewel je bij enkele banken ook de notariskosten kan lenen, is de intrest hierop heel hoog (5,9%).

5. Verdiep jezelf een beetje in de materie, vraag voldoende informatie zodat je de formule kan kiezen die op lange termijn voor jou het meest voordelig is. Er is niet 1 optie de beste, er zijn bijvoorbeeld voor- en nadelen verbonden aan zowel een vaste als variabele rentevoet.

The only way you’re going to be successful
is if you admit what you don’t know
and you ask for help.
– Randi Zuckerberg

Of je nu kiest, kijkt of koopt: vraag hulp.

De sleutel als je iets dergelijks onderneemt als alleen een eigendom kopen, is om er met mensen over te praten en om hulp te vragen. Voor mij is dat telkens een kleine drempel(tje) dat ik over moet. Ik wil mensen niet lastigvallen, denk soms “ik moet het toch ook alleen kunnen”. De waarheid is echter dat je niet in alles een expert kan zijn en dat niemand alles alleen kan. Hulp vragen is sterk. Bovendien zullen mensen die het hart op de juiste plaats hebben of je graag zien, je met plezier helpen.

appartement 3
Home sweet home <3

Volgende week geef ik tips over hoe je de praktische kant van het verhaal best aanpakt en hoe je ervoor zorgt dat je verhuis zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Zelf heb ik een aantal hindernissen moeten overwinnen alvorens ik kon verhuizen. Ook mijn fails zal ik delen zodat jij er misschien van gespaard blijft. De laatste blog zal gaan over the fun part, decoreren!

See you next week!

2 Replies to “Je eigen woning: kiezen, kijken, kopen.”

 1. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Hoi Wendy, leuk om nog eens een post van je te lezen.
  We weten uit ervaring dat de aanschaf van eigendom en bijhorende verhuis best ‘pittig’ is, ook voor niet singles 🙂 Op termijn brengt het echter wel gemoedsrust en stabiliteit. Een goed gevoel hebben en jezelf er al gelukkig zien wonen, is inderdaad het aller belangrijkste bij de keuze van een woonst. Het moet echt passen bij je huidige manier van leven.
  Wij zijn vrij jong begonnen met de aankoop van een mooie ‘ruime’ woning met ‘grote’ tuin… Why? Euh… met de paplepel ingegoten dat het zo moest zeker 🙁 Een paar jaar geleden kwam pas het besef dat het vele onderhoud voor ons een energievreter bleek en hebben wij die woning ingeruild tegen een klein appartement wat veel beter bij onze levensstijl past – lees: veel genieten en weg van huis – en ons bijgevolg gelukkiger maakt. Mocht er ooit in je leven een wending komen waardoor je woonst niet meer past, besef dan dat je deze (waarschijnlijk) vrij makkelijk van de hand kunt doen.
  In elk geval – afgaand op de foto’s, ziet jouw appartementje er knus en gezellig uit. It surely fits you. Je zal ongetwijfeld bij het thuiskomen er je rust vinden en je batterijtjes kunnen opladen 🙂
  Groetjes.

  1. Hoi!
   Bedankt voor jullie berichtje ?
   Ik heb vooral geschreven vanuit mijn persoonlijk ervaring, er valt zeker wat te zeggen over de voordelen van het kopen van een eigendom op jongere leeftijd, ook als je nog niet precies weet wat je wilt. Ik heb echter ooit een dergelijke wending in mijn leven gehad waarbij de woning inruilen niet zo gemakkelijk ging. Gelukkig is de situatie nu helemaal anders en hoef ik me daar geen zorgen over te maken ?
   Heel fijn dat jullie nu een woning hebben gevonden die wel past bij jullie levensstijl! Liefs!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.