In 5 stappen naar meer zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, daar willen we allemaal meer van, toch?! Het stemt me gelukkig dat naarmate ik ouder word, ik mentaal en fysiek stukken beter in m’n vel zit dan pakweg 10 jaar geleden. Dat is dus niet altijd zo geweest en ook nu durven onzekere momentjes af en toe eens de kop opsteken. Maar euh… *newsflash*… iedereen heeft onzekerheden! Het is vooral goed om er even bewust bij stil te staan. Een gezonde dosis zelfvertrouwen komt je relaties, werk en algemeen welzijn immers alleen maar ten goede.

1. Neem de tijd om jezelf te leren kennen.

Als je weet wie je bent en waarvoor je staat, ben je weerbaarder voor negatieve kritiek en heb je minder bevestiging nodig van buitenaf. Je zal je meer “empowered” voelen. Hoe bereik je dat? Door jezelf regelmatig in vraag te stellen. Vraag jezelf af waarom je voelt wat je voelt, waarom je reageert op een bepaalde manier. Voldoende tijd alleen doorbrengen en even al het lawaai van de buitenwereld dempen is naar mijn bescheiden mening dé manier om dichter tot jezelf te komen. Als je dan toch bezig bent, neem er dan pen en papier bij. Je gevoelens van je afschrijven werkt: het schept duidelijkheid en brengt rust in je hoofd.

Knowing yourself is the beginning of all wisdom.
– Aristotle

2. Geef je creativiteit een boost.

Door kritisch te kijken naar jezelf, kan je ontdekken waar je sterktes en zwaktes liggen. Ontken je zwaktes niet, maar focus wel op je sterktes. Ga hiermee aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop. Misschien heb je een oog voor fotografie, muzikaal talent of een neus voor smaak. Het geeft voldoening om iets te creëren dat uit jezelf voortkomt en zal je identiteit versterken. Je talenten benutten kan bovendien zorgen voor een egoboost.

To be creative means to be in love with life.
You can be creative only if you love life enough
that you want to enhance its beauty,
you want to bring a little more music to it,
a little more poetry to it, a little more dance to it.
– Osho

 3. Omring jezelf met gelijkgestemden.

Zoek mensen op met dezelfde interesses, doelen of dromen. Een goede vriendschap met een gelijkgestemde ziel kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Als we twijfelen aan onszelf, komt dit vaak voort uit schaamte om iets wat we hebben gezegd of gedaan. Na overvloedig gepieker maak je het dan veel groter dan het is. Als je het kan delen met iemand, besef je vaak dat het toch niet zo erg is als het leek, of kan je het op z’n minst beter relativeren. Door dergelijke gedachten met je vriend(in) te delen, zal jullie emotionele connectie bovendien alleen maar versterken.

Surround yourself with people
that bring out the best in you.

4. Wees lief voor jezelf

Probeer wat minder kritisch naar jezelf te kijken. Geef jezelf eens een compliment. Door onze drukke levens vergeten we soms naar onze wins te kijken. Wees trots op je prestaties, klein of groot! Positieve self talk heet dat, en het werkt. Het menselijk brein is wat dat betreft een krachtig medium.

Make sure your worst enemy doesn’t live
between your own two ears.
– Laird Hamilton

5. Omarm je angsten.

Je kan je zelfvertrouwen laten groeien als je leert hoe je met je angsten om te gaan. Faalangst, bindingsangst, vliegangst,… we zouden ze het liefst van al negeren. Helaas maakt dat ze enkel groter. Probeer ze eens vanuit een andere hoek te bekijken: niet als vijand maar als vriend. Angsten zijn immers een natuurlijk instinct om je te beschermen tegen het nemen van risico’s. Eens je je hiervan bewust bent, is het gemakkelijker om ze er gewoon te laten zijn zonder dat ze je leven beheersen. Probeer ze te bekijken als wijze raadgever maar weet dat jij en je gezond verstand nog altijd de leider zijn.  

Everything you’ve ever wanted
is on the other side of fear.
– George Addair

Een andere manier om meer zelfvertrouwen te kweken, is lekker je eigen ding doen, zonder je zorgen te maken wat anderen hiervan denken. Hier lees je hoe je dat aanpakt!

2 Antwoorden op “In 5 stappen naar meer zelfvertrouwen.”

  1. Wendy, heel bruikbare tips. Merci daarvoor! Ouder worden heeft gelukkig ook zo zijn voordelen 🙂

    1. Haha, toch wel hé 😉 Fijn om te horen, Fien! 🙂

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.