Hoe zet je je zachtheid in als kracht?

Zachte kracht

Vrouwen die hun zachtheid als kracht inzetten, het lijkt wel het nieuwe zwart. De eerste keer dat ik de term “zachte kracht” hoorde was tijdens de Hey!Lady Day, even later kwam ik het tegen in het boek Becoming (ofwel Mijn verhaal) van Michelle Obama en sindsdien zie ik het overal. Het intrigeert me omdat ik zelf zacht van karakter ben, maar ik anderzijds niet over me heen wil laten lopen. Ik wil mensen toelaten en een warm hart toedragen, zonder misbruik van me te laten maken. Hoe vind je precies die balans? Hoe zet je je zachtheid in als kracht?

Wat is sterk zijn?

Wat versta jij onder “sterk zijn”? Is het een tegenslag te boven komen? Is het je mannetje kunnen staan? Soms verwarren we “sterk zijn” met emotieloos zijn, of zoals het voorgaande spreekwoord zegt, wordt het misschien soms gelijkgesteld aan mannelijkheid. We bouwen muren om ons heen omdat die een gevoel van veiligheid geven, alsof je jezelf kan beschermen tegen de buitenwereld. Een andere manier waarop we die veiligheid opzoeken is onszelf, meestal onbewust, aanpassen aan “de standaard” (whatever that may be). Zeker als je nog niet helemaal weet wie je bent of wat je wilt doen, kan dat een valkuil zijn.

There’s bravery in being soft.

Kwetsbaar zijn is sterk

Het is echter net door je ware “ik” te laten zien, dat je kan ontdekken waar je thuishoort en wat je levensdoel is. Als je durft te vertrouwen op je intuïtie en de vlinders in je buik volgt, ben je immers je meest authentieke zelf. Op dat moment kan je de wereld helder zien. Je bent sterk als je je kwetsbaar durft op te stellen en risico’s durft te nemen. Je bent sterk als je aan iets durft te beginnen waarvan je niet weet hoe het zal eindigen. Sterk zijn is moedig zijn.

True belonging doesn’t require you to change who you are,
it requires to be who you are.
– Brené Brown
 

Auteur Brené Brown definieert zachte kracht

Brené Brown vat het in haar boek Power of Vulnerability krachtig (of zacht?) samen: “Strong back, soft front, wild heart“. Wat houd ik van deze quote! De “strong back” duidt op zelfvertrouwen en grenzen stellen. Je hebt immers voldoende zelfzekerheid nodig om je plekje in de wereld op te eisen, om zonder schuldgevoel “nee” te zeggen.

Met de “soft front” verwijst ze naar kwetsbaarheid. Je kwetsbaar durven opstellen, nieuwsgierig blijven en geen muren rond je heen bouwen is essentieel om te leven vanuit je hart.

De “wild heart” is je “strong back” en “soft front” in evenwicht brengen en dit toepassen op je dagelijkse omgang met mensen. Niemand is alleen maar sterk of zwak, goed of slecht. Het is zoals Yin & Yang, er is altijd een deeltje van alles aanwezig, en zo hoort het ook. Het gaat erom alle stukjes van jezelf te verenigen. Dat is zachte kracht.

Feminism isn’t about making women strong. Women are already strong.
It’s about changing the way the world perceives that strength.”
– G.D. Anderson

2 Antwoorden op “Hoe zet je je zachtheid in als kracht?”

  1. Sophie Vaneeckhout zegt: Beantwoorden

    Mooi geschreven en inderdaad herkenbaar….authentiek blijven …je zelf tonen…je eigen kwetsbaarheid delen op een krachtige wijze .

    1. Dat is mijn doel! ??

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.