Hoe ga je om met afwijzing?

Afwijzing

Het mag duidelijk zijn dat een afwijzing verwerken een rouwproces vergt, en dan vooral bij een afwijzing in de liefde. De kans op afwijzing is wat jezelf kwetsbaar opstellen zo moeilijk maakt. Je weet immers niet hoe de ander zal reageren. Als je afgewezen bent, betekent dit wel dat je je hart hebt gevolgd en uit je comfort zone bent gestapt. Misschien moeten we een afwijzing dus niet zozeer interpreteren als een deuk in ons ego, maar als een teken van moed en een kans op persoonlijke groei.

Van afwijzing tot aanvaarding tot loslaten.

Iedereen die het ooit heeft meegemaakt, weet dat jezelf van iemand onthechten enorm veel pijn doet. Verdriet verwerken vraagt bovendien veel energie. Tijdens deze periode is zelfzorg dus eens zo belangrijk.

Het wordt gelukkig wel gemakkelijker, dat is althans wat ik bij mezelf heb opgemerkt. Komt dit omdat ik ondertussen weet wat de verschillende stappen in het verwerkingsproces zijn? Of word ik met de jaren veerkrachtiger? Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. In elk geval kom ik met voldoende tijd en zelfliefde steeds tot aanvaarding en uiteindelijk tot loslaten. Daar put ik kracht uit.

Afwijzing kan je inzichten brengen.

Wie deze blog al een tijdje volgt, weet dat ik geloof dat alles gebeurt om een reden. Als een relatie niet blijft duren, zal daar dus wel een reden voor zijn, ook al is die op dat moment voor mezelf niet duidelijk. Dit maakt dat je een afwijzing best niet té persoonlijk neemt. Soms worden we “simpelweg” op een ander pad gezet dat beter bij ons past.

Man’s rejection is the universe protection.

Dit betekent niet dat we bij een afwijzing niet aan de nodige zelfreflectie moeten doen, of zomaar alle verantwoordelijkheid van ons moeten afschuiven. Er zijn immers altijd lessen te leren uit een afwijzing. Ik geloof dat de mensen in mijn leven me (onbewust) een spiegel voorhielden, me lessen hebben bijgebracht die ik op dat moment nodig had. Ik geloof graag dat dat omgekeerd ook het geval was. Dit maakt dat ik van geen enkele relatie spijt heb, ook al was er liefdesverdriet. Het gaat erom te durven falen en jezelf in vraag te durven stellen om zo te kunnen groeien.

Niet “waarom” maar “hoe”.

Mijn reflex bij een afwijzing was steeds om een verhaal te vormen dat ik kon begrijpen. Je kan het verhaal horen wat een ander je vertelt, of het verhaal wat je er zelf van maakt. Misschien weet je partner zelf niet bewust waarom hij of zij niet voor je kiest. Misschien passen jullie simpelweg niet bij elkaar. Misschien komen jullie normen en waarden niet overeen, of willen jullie andere dingen in het leven. Misschien houd jij hem of haar een spiegel voor die te confronterend is. We kunnen soms te veel losmaken bij bepaalde personen waar ze nog niet klaar voor zijn.

Nu besef ik dat het eigenlijk niet aan mij is om te begrijpen waarom iemand niet voor me kiest. De waarheid is immers dat we vaak niet de échte reden zullen weten waarom we worden afgewezen, of waarom er niet voor ons wordt gekozen. Belangrijker is hoe je omgaat met de situatie en hoe je de pijn verwerkt. Je kan het zien als een kans om veerkrachtiger te worden en je te sterken voor de toekomst.

“Every time I thought I was being rejected from something good, I was actually being re-directed to something better.”
– Steve Maraboli

Leg de focus daarom niet bij de ander maar op je eigen innerlijke werk. Het is aan ons om onderscheid te maken tussen wat van onszelf is enerzijds, en wat niets met ons te maken heeft anderzijds. Het is aan ons om te blijven streven naar de beste versie van onszelf, en tegelijkertijd onze tekortkomingen te accepteren. Het is aan ons om erop te vertrouwen dat de juiste partner wel voluit voor ons zal kiezen, ook als dat niet altijd gemakkelijk zal zijn.

In de liefde ben je vrij om te kiezen.

Soms moet je simpelweg accepteren dat niet iedereen op lange termijn voor je bestemd is. Niet iedereen is daartoe bereid of zal voor een gemakkelijkere weg kiezen. In dat geval is en blijft het hun en jouw vrije keuze, dat is waar daten en relaties uiteindelijk om draaien.

In het boek “Liefdesbang” schrijft Hannah Cuppen dat de gelofte die bij het huwelijk wordt uitgesproken “tot de dood ons scheidt”, eerder voortkomt uit angst dan vanuit liefde. Een mooiere, gezondere verwoording om echte liefde met de vrijheid die daarbij hoort te beschrijven, zou zijn: “zolang de liefde ons bindt”.

To love is to be vulnerable, to give someone your heart and say “I know this could hurt so bad, but I’m willing to do it”. And there is an increasing number of people in the world today that are not willing to take that risk. They would rather never know love than to know hurt or grief, and that is a huge price to pay.
– Brené Brown

Liefde geeft nooit garanties en de kans bestaat dat je achterblijft met een gebroken hart. Op de duur bang word je misschien bang om jezelf opnieuw open te stellen voor de liefde. Zoals Brené Brown echter zegt, is je niet meer openstellen een enorme prijs om te betalen. Je ontzegt jezelf een kans op geluk, persoonlijke groei en niet te vergeten… dat heerlijke gevoel van verliefd zijn!

Liefde maakt niet altijd gelukkig, maar gelukkig wel bewust.

Zelfs als dit geluk niet blijft duren, maakt een relatie je wel bewust. Van jezelf, van je omgeving en van de wereld. De grootste lessen in het leven komen voort uit verdriet, wat je op lange termijn alleen maar zal sterken.

If you accept that a relationship is here to make you conscious instead of happy, then the relationship will offer you salvation, and you will be aligning yourself with the higher consciousness that wants to be born into this world.
– Eckhart Tolle

Ben je onlangs afgewezen? Wees dan trots dat je de moed hebt gehad om de sprong in het onbekende te wagen, niet wetende hoe het zou eindigen. Wees ook dankbaar voor wat geweest is en durf bij jezelf naar binnen te kijken. Ga dus maar, durf te leven. Stel jezelf open als het goed voelt, en geniet!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.