Hier schrijft een stewardess

Blijkbaar spreekt het beroep stewardess, cabin crew member, trolley dolly of hoe je het ook wilt noemen, nog steeds tot de verbeelding. Als ik vertel over mijn werk, merk ik dat er nog altijd veel nieuwsgierigheid is naar de realiteit van de job (neen, dan heb ik het niet over de zogenaamde “mile high club”). Benieuwd naar een eerlijke blik achter de schermen? Lees dan verder…

Elke dag uitdaging en afwisseling

In het leven van een stewardess is elke dag anders. Je weet aan het begin van een werkdag immers nooit wat je te wachten staat. Ik kan honderduit anekdotes vertellen, maar je zou ze niet geloven. We maken soms eigenaardige dingen mee… Ik krijg spontaan een flashback naar die ene meneer die tijdens de vlucht vroeg om de motoren uit te zetten omdat ze toch echt teveel lawaai maakten. Doordat we elke dag in aanraking komen met andere passagiers, andere bestemmingen en andere collega’s, worden we constant gepusht om te improviseren en uit onze comfort zone te stappen. We krijgen met andere woorden telkens nieuwe uitdagingen op ons bord, and I love it!

The only way to do great work
is to love what you do.
– Steve Jobs

De grootste voldoening krijg ik namelijk als ik een verschil kan maken aan boord, door het beste van mezelf te geven. Ik denk bijvoorbeeld aan een passagier die vliegangst heeft proberen geruststellen, iemand die onwel wordt terug op z’n positieven brengen, of simpelweg een glimlach op iemand z’n gezicht toveren (tijdens een ochtendvlucht misschien iets minder evident…). Op zo’n momenten krijg je veel appreciatie voor je job als stewardess. Hartverwarmend is dat, en daar doe ik het voor! Anderzijds is het omgaan met mensen ook de grootste uitdaging. Soms moet je creatief uit de hoek komen om passagiers te laten gehoorzamen. Ik probeer een moeilijke situatie meestal eerst te bedaren met humor. Als dat niet werkt, haal ik de kordate Wendy uit de kast. Hoewel ik er niet bepaald uitzie als de meest schrikwekkende persoonlijkheid, blijkt die verrassend doeltreffend!

Aan boord met de crew
Als je vertraging hebt en de commandant “Eiskaffee” maakt!

Altijd en overal team spirit

Gelukkig werk je altijd samen als team en sta je er nooit alleen voor. Je kan rekenen op fijne collega’s. Mijn collega’s hebben me al vaak geïnspireerd met hun boeiende, ondernemende levensverhalen. Die vertellen we ronduit tegen elkaar, tijdens de apero na aankomst op de bestemming, of tijdens de nachtvlucht met een koffietje en dessertje erbij. Gezien we het hart op de tong hebben en het gewend zijn om veel te delen met mensen die we niet kennen, worden onze gesprekken snel persoonlijk. Aan oppervlakkige conversaties doen we dus niet mee… small talk is voor ons part of the job dus die hebben we al genoeg met passagiers.

Toegegeven, de commerciële kant van het beroep is belangrijk, maar we zijn er echt niet alleen om koffie en thee te serveren. Ik ken geen enkele job die zo’n grote veelzijdigheid vraagt als de onze. Als het nodig is, zijn wij zowel een beetje brandweerman als dokter, ober, psycholoog en kleuterjuf!

I’m a flight attendant.
What’s your super power?
-Someone obviously very smart

Sunrise over Manhattan
Sunrise over Manhattan

De wereld rondreizen als stewardess

Dankzij mijn job als stewardess krijg ik soms het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt, en dat niks ondenkbaar is, want verre bestemmingen of nieuwe opportuniteiten zijn maar een vluchtje verwijderd van de realiteit. Die ene keer dat ik bij dag en dauw de zonsopgang ben gaan bewonderen vanop de Brooklyn Bridge in New York, was memorabel. Of die nightstop (=hotelovernachting ter plaatse) in Kopenhagen waarbij ik de stad heb ontdekt met een “free guided tour*”, zo’n tof concept! Dat onverwachte avondje uit in Dakar, Senegal (lees: dansen, dansen!) zal ik ook niet snel vergeten. Het klinkt waarschijnlijk allemaal best surrealistisch voor mensen met een 9 to 5 job. Voor ons is het bijna dagelijkse kost, en daar zijn we niet rouwig om.

Over de talloze zonsopgangen en –ondergangen valt ook iets te zeggen. Een beter zicht als dat van ons krijg je niet! Als je geluk hebt, krijg je zelfs nog meer spektakel te zien. Zo heb ik ooit op mijn vlucht naar Oslo het noorderlicht gezien vanuit de cockpit: wauw! Of die nachtvlucht van Kinshasa naar Brussel waarop ik een vallende sterrenregen mocht bewonderen… Yes, that’s my office view! Ik ga er prat op om verwonderd te blijven en hiervan te blijven genieten.

The world is a book and those
who do not travel,
read only one page.
– Saint Augustin

Iedereen die graag reist, weet dat het iets met je mindset doet. Na terugkomst kijk je met andere ogen naar de wereld. Zien hoe mensen leven aan de andere kant van de wereld, nieuwe culturen leren kennen, verandert je. Je wordt er ruimdenkend van. Jammer genoeg is het niet altijd alleen maar mooi om te zien… De nightstops in Afrika en India hebben me met de neus op de feiten gedrukt: er is nog veel armoede in de wereld. Op zo’n momenten voel ik me machteloos. Het heeft me doen besluiten om Planouder te worden (bij Plan International). Het is niet veel, maar op die manier kan ik tenminste één kindje aan een beter leven helpen.

 It’s a funny thing coming home, nothing changes,
everything looks the same, feels the same, even smells the same,
you realize what’s changed is you.
– F. Scott Fitzgerald

Sunset in Gothenburg
Op nightstop in Göteborg

Gemis en vermoeidheid

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt (want mocht het nog niet duidelijk zijn: ik reis graag!), is voor mij het leukste deel van een nightstop thuiskomen. Als stewardess neem je constant letterlijk afstand van je dagelijkse routine en omgeving, zo kom je terug tot jezelf. Het maakt dat je alledaagse dingen des te meer kan appreciëren, net omdat je ze vaak moet missen. In je eigen bed slapen of tijd doorbrengen met vrienden en familie, zijn geen vanzelfsprekendheden. Tegelijkertijd is dat ook het grootste nadeel: je kan er niet altijd zijn wanneer je dierbaren je nodig hebben. Verjaardagsfeestjes, familiebarbecues,… worden soms gemist.

Fysiek ben je misschien wel aanwezig, maar mentaal ben je ergens in Afrika gebleven. Zombiemodus noem ik dat. Het beroep kan fysiek zeer uitdagend zijn. Door ons onregelmatige slaappatroon  is ons bioritme nagenoeg onbestaande. Ik kan je verzekeren dat je na een langeafstandsvlucht een heel nieuwe dimensie van vermoeidheid voelt. Zeker als je van de States terugkomt en er gratis en voor niks een jetlag bovenop krijgt.

Het beroep stewardess is dus niet altijd rozengeur en maneschijn. De glitter en glamour zoals je die in de serie Pan Am ziet, is helaas verleden tijd. Er wordt veel van je verwacht. Je moet ten allen tijde beheerst en vriendelijk blijven, ook als passagiers er een volle minuut over doen om te kiezen tussen vis of gehaktballetjes.  “These are very important life decisions”, zeg ik dan, waarop ze beginnen te gniffelen.

It’s a lifestyle

Ondanks de mindere kanten, zou ik het vliegen en mijn leven als stewardess niet meer kunnen missen. Omdat het zo’n grote invloed heeft op je persoonlijke leven, zou ik het zelfs een levensstijl durven noemen. Meer nog, mijn collega’s zullen beamen dat we trots zijn op ons beroep en dat vliegen niet enkel een job, maar onze passie is.

*Free guided tours: Voor wie dit concept nog niet kent; er zijn gratis begeleide rondleidingen in zowat elke grote stad. Je kan dit gewoon googelen, je online inschrijven en deelnemen aan allerlei (gratis!) begeleide tours om een stad te leren kennen. Op het einde van de tour geef je de gids een fooi, wat jij denkt dat de gids en de tour waard is.

24 Replies to “Hier schrijft een stewardess”

 1. Wat schrijf je leuk! 🙂 Zeker blijven doen!
  Kan me voorstellen dat deze inderdaad niet voor iedereen weggelegd is. Maar wat jij allemaal al hebt kunnen zien (en delen met super collega’s) is wel heel veel waard!!

  1. Dankjewel Aline!

  2. prachtig geschreven Wendy . ik sta versteld dat je alles zo mooi neer schrijft zeker blijven doen . ik lees het met plezier . wielandt sonia

 2. Met zeer veel aandacht gelezen.. Echt boeiend wat je schrijft. Knap van je dat je plan ouder werd ? ik wens je nog heel veel veilige vluchten toe Wendy, blijf vooral wie je bent en die vooral wat je graag doet ?

  1. Super lief, bedankt ?

 3. Wat fijn dat je je job met hart en ziel doet. Dat alleen al maakt een verschil voor de passagiers volgens mij. Mooie post die je schreef.

 4. Het is een job die wel wat tot de verbeelding spreekt, die van steward(ess). Dus erg boeiend om eens te zien wat het uiteindelijk allemaal inhoudt. Er komt duidelijk heel wat meer bij kijken dan de meeste mensen waarschijnlijk denken 🙂 Vlot en aangenaam geschreven trouwens! Ik kijk uit naar meer 🙂

 5. Wat een mooie blog! Op Instagram deelde je een paar dagen geleden een mogelijkheid tot opleiding van cabin crew member. Ik kan deze nergens terug vinden. Kan jij mij hier mee helpen?
  En blijf vooral schrijven, het ligt je !

 6. Wat een toffe job heb jij, ik heb altijd steward en stewardess bewonderen, in feit moest ik jong zijn, zou ik durven en proberen om een gelijke job te doen. Als ik jou tegen komen in een van mijn reizen zal ik minder tijd nemen voor ik mijn beslis neemt tussen balletjes in tomaten saus en een stuk vis, en zal ik een pero met jou drinken ,tot dan ?
  Btw morgen we vertrekken naar Bilbao doe jij deze vlucht??

  1. Haha, deal ?
   Nee, dat zullen mijn collegaatjes zijn morgen. Geniet van Bilbao, leuke bestemming!

 7. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Wendy, dit was weer zeer aangenaam om te lezen – je heb talent!
  Hadden graag wel wat leuke anekdotes gelezen. Misschien is dat voor een andere keer?

  Interessant om de job van steward(ess) eens langs de andere kant te leren kennen.
  Het is duidelijk zo één van die vele jobs/beroepen waar er veel meer achter zit dan het op het eerste gezicht doet vermoeden. Je hebt absoluut een geweldig beroep: avontuurlijk en je ziet iets van de wereld. Maar best veeleisend en waarschijnlijk niet zo evident om te combineren met een familie- of gezinsleven.
  Je ‘vertelt’ het met heel veel passie, wat aangeeft dat dit echt je ding is… . En gelukkig zijn er zo’n mensen als jij, zodat de rest van ons veilig en comfortabel op reis kunnen met het vliegtuig.

  Je engagement om als Planouder de wereld te verbeteren is heel mooi – je hart zit op de juiste plaats.
  En zo zijn wij weeral benieuwd naar je volgende ‘post’ …

  1. Fijn om te lezen dat jullie de blik achter de schermen interessant vonden. Wat de tip van de anekdotes betreft: ik houd het in gedachten 😉
   Er zijn toch heel wat collega’s die kindjes hebben. Er bestaan gelukkig mogelijkheden om het vliegen te combineren met een gezin, halftijds vliegen bijvoorbeeld.
   Bedankt in elk geval voor jullie toffe reactie!

 8. Hoi Wendy,
  Jij hebt de boodschap “pluk de dag” duidelijk begrepen. Je positiviteit siert je! Teksten die tot de kern komen van wat echt belangrijk is in het leven. Leuk om zo over je avonturen high in the sky and beyond te lezen. Inspireert me om ook verder op mijn old fashioned typmachine uit te schrijven wat me bezighoudt! Liefs, Kim M.

  1. Leuk om te lezen dat m’n blog inspirerend werkt, bedankt Kim!

 9. Wendy, hoe leuk dit te lezen en terug te komen in een wereld die ik oh zo goed gekend heb! 20 jaar lang heb ik bij Sabena gevlogen, de routes die jij nu doet, alleen bleven wij daar een beetje langer. Enkel JFK is en blijft 22u. Maar wij bleven een week in DKR, deden missies van een maand ANC-NRT of BOM-SIN. 14 dagen Verre Oosten (DXB-BOM of BKK en MNL). Ik was toen niet getrouwd (gelukkig maar ?). En toen ging onze geliefkoosde SABENA failliet en kwam er een abrupt einde aan ons fantastische leven. Ik ben goed op mijn pootjes terecht gekomen. Maar het leven van een flight attendant, dat mis ik nog elke dag! Many happy (and safe!) landings! Ilse

  1. Hoi Ilse, wauw, wat een lange stops toen! Ik hoor ex-Sabena collega’s vaak nostalgisch vertellen over die tijd. ‘t Moet toch iets speciaals geweest zijn. Jammer dat het zo abrupt is geëindigd, maar het zijn wel herinneringen om te koesteren.
   Gelukkig heb je na het vliegen een nieuwe passie gevonden.
   Fijn te lezen dat ik je toch even kon terugbrengen naar die tijd ?

 10. Wauw! Wat daag je ons uit om verder te lezen! Super fijn, inspirerend en je bent zo een mooie persoon waar mensen naar op kijken. Liefs Jasmin

  1. Zo lief, dankjewel ??

 11. “Carpe Diem” lijkt jouw op het lijf geschreven ! Zo zie je maar als je doet wat je graag doet dan doe je het met veel plezier ! En schrijven hoort daar duidelijk ook bij !
  Echt leuk om jouw job als stewardess beter te leren kennen.
  Uiteraard wens ik jouw nog vele veilige vluchten, ontelbaar veel reizen en avonturen toe.
  Kijk al uit naar je volgende blog !

 12. Je schrijft echt leuk! Heel leuke blog trouwens!

 13. […] Hier schrijft een stewardess […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.