Het Enneagram: een schat voor je persoonlijke ontwikkeling

Enneagram

Waarom aan persoonlijke ontwikkeling doen met behulp van het Enneagram?

Jezelf goed leren kennen is de basis van persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je je bewust bent van je sterktes en je valkuilen, geeft dit ruimte om beperkende patronen bij te sturen. Je kan bovendien meer gaan inzetten op je sterktes en je valkuilen leren omzeilen.

De eerste stap is inzicht verwerven in je drijfveren zodat je zowel je eigen gedrag als dat van de ander beter leert begrijpen.

Een voorbeeld: je bent een people pleaser en wilt dat gedrag veranderen. De eerste stap is het bewustzijn rond dit gedrag. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wanneer stel ik dit gedrag?
  • Waarom ga ik op dat moment people pleasen?
  • Wat heb ik nodig om het volgende keer anders aan te pakken?

Door meer bewustwording stap je dus als het ware uit de automatische piloot. Je creëert perspectief en ruimte om het volgende keer anders aan te pakken.

Persoonlijk leiderschap houdt enerzijds in dat je de verantwoordelijkheid neemt over je eigen keuzes, want dat geeft je de kracht om verandering aan te brengen in je leven, anderzijds is het nodig dat je jezelf jouw groeiproces gunt.

Misschien stel je in het begin immers nog steeds hetzelfde gedrag dat je graag wilt veranderen. Het grote verschil is echter dat je je er achteraf wel bewust van bent. Dit nieuwe inzicht zal ervoor zorgen dat je op de duur een andere keuze kan maken vóór je het gedrag stelt, in dit geval vóór je gaat people pleasen.

Betere relaties met anderen

Je leert niet alleen jezelf beter kennen, maar ook de mensen in je omgeving. Je werpt namelijk een blik op het brein van de ander (= de andere types) en zijn/haar drijfveren waardoor je zijn/haar gedrag beter kan plaatsen.

Een voorbeeld: van nature ben ik nogal conflictvermijdend (dat heeft zijn voor- en nadelen). Vanuit mijn realiteit, vond ik mensen die onnodig discussies opzochten eerder vermoeiend. Tot ik leerde over het basistype 1, De Morele Hervormer. Zij zijn nogal perfectionistisch maar doen dit vanuit de nobele drijfveer om de wereld te willen verbeteren, waardoor ze graag in discussie gaan. Ze komen daardoor soms belerend over, terwijl hun intentie net heel zuiver is.

Dit is maar 1 voorbeeldje van hoe ik het gedrag van anderen beter kon begrijpen, en er op die manier minder oordelend voor werd omdat ik de positieve intentie ervan zag. Het maakte dat ik met een totaal nieuwe bril kon kijken naar de mensen rondom mij. Ik zag bovendien dat elk type zijn sterktes en valkuilen heeft. De kennis van het Enneagram zorgde ervoor dat ik op die manier ook milder werd voor mezelf. Hoe anders zou de wereld eruitzien als iedereen dit wist, als iedereen aan persoonlijke ontwikkeling zou doen!

NIVEA 🙂

Omdat iedereen andere drijfveren heeft, besefte ik ook eens zo zeer hoe belangrijk het is om niets in te vullen voor een ander. Ieder heeft zijn eigen model van de wereld, zijn eigen een unieke set van normen en waarden. (Een leuk ezelsbruggetje: NIVEA – Niet Invullen Voor Een Ander).

Onbewust maken we voortdurend veronderstellingen die voortkomen vanuit een projectie van onze eigen realiteit. We oordelen. Enerzijds is dat normaal, in de oertijd hielp ons dit om in te schatten of een situatie al dan niet gevaarlijk was en hielp het ons te overleven. Vandaag brengt het ons zoveel meer als we ons bewust zijn van dat oordeel, en als we nieuwsgierig kunnen zijn naar de ander. Op die manier geef je de ander namelijk de kans om zijn ware zelf te laten zien.

Wat is het Enneagram nu precies?

Het Enneagram is een persoonlijkheidsleer van meer dan 3000 jaar oud, en het werd me al snel duidelijk dat dit meer is dan zomaar een persoonlijkheidstest. Het vertrekt vanuit 9 basistypes, maar laat veel ruimte voor het unieke karakter van elke mens. Geen labels kleven of hokjes denken dus.

Eerst en vooral is het een uitdaging om te “landen”, zoals dat heet, in je basistype. Je herkent je gewoonlijk in één type van elk centrum: het hoofd-, hart- en buikcentrum. Dit is je tritype. Het type waar je je het meest in herkent, is je basistype. Daarnaast bestaat de kans dat je je herkent in een van de aangrenzende types, een vleugel heet dat dan. Het uiteindelijke doel is de 3 centra (hoofd, hart en buik) op 1 lijn te brengen door keuzes te maken die bij je passen, waardoor je zoveel mogelijk “in présence” bent. Dat betekent bewust leven vanuit je ware zelf.

Een extra laagje zijn de instincten, wat maakt dat 2 personen met hetzelfde basistype toch heel wat andere persoonlijkheidskenmerken kunnen hebben. Bovendien zijn er naast de 9 basistypes ook 9 ontwikkelingsniveaus, waardoor 2 mensen met hetzelfde basistype maar met een groot verschil in ontwikkelingsniveau misschien helemaal niet op elkaar gelijken. Als je naar de afbeelding hieronder kijkt, zie je tevens verbindingslijnen naar andere types. In de sterktes van deze andere types ligt je grootste groeipotentieel.

Eindelijk begrijpen waarom je doet wat je doet

Blinde vlekken die ervoor zorgden dat ik mezelf onbewust jarenlang saboteerde, werden opeens duidelijk. Mijn basistype is 2, De Zorgende Adviseur. De grootste les voor dit type is om te geven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Dat kan alleen als je je eigen noden en behoeften erkent, en deze ook benoemt. Anders zal je onbewust toch steeds iets terug verwachten voor alles wat je geeft. Om deze reden is het belangrijk je verwachtingen uit te spreken.

Een collega zei onlangs: “Er is voor mij een leven VOOR en NA het Enneagram.”, en zo ervaar ik het ook. Het ene aha-moment na het andere volgde. Die heb ik overigens nog steeds, en ik denk niet dat het ooit stopt, net omdat er zoveel verschillende lagen zijn aan dit persoonlijkheidsmodel.

De beste versie van jezelf

Het Enneagram geeft je bovendien de kans om bepaalde energieën aan te spreken wanneer je die nodig hebt. Type 8, De Beschermende Uitdager, heeft bijvoorbeeld een krachtige energie. Wanneer ik voel dat ik conflictvermijdend word terwijl het nodig is dat ik in mijn kracht ga staan, weet ik nu hoe ik de 8-energie kan benutten.

Wanneer ik gewoon wil “zijn”, aan zelfzorg wil doen, wil verbinden met de natuur of connecteren met anderen, kan ik de rustgevende energie van type 9, De Vreedzame Bemiddelaar aanspreken.

Of wil ik een dag echt productief zijn en stevig doorwerken, kan ik de efficiënte energie van type 3 De Succesvolle Presteerder aanspreken.

Het uiteindelijke doel is om voldoende bewustzijn te creëren zodat we alle energieën in onszelf kunnen integreren.

Jouw Enneagramtype

Wil jij ook graag weten wat jouw Enneagramtype is? Dat kan! Elk coachingstraject start ik immers met een diepte-interview. Samen bekijken we welke blinde vlekken jij misschien nog hebt waardoor je op beperkende patronen botst. Klik hier om je gratis intake te boeken. Ik luister graag naar jouw verhaal, samen kijken we dan of ik iets voor jou kan betekenen.

Zelf al wat inlezen over het Enneagram en de instincten? “De kracht van het Enneagram” en “Begrijp me dan toch!” van Sandra De Clercq zijn 2 boeken die je al veel duidelijkheid en inzichten zullen brengen.

Eén antwoord op “Het Enneagram: een schat voor je persoonlijke ontwikkeling”

  1. […] Het Enneagram: een schat voor je persoonlijke ontwikkeling […]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.