Get back on track: 6 tips, 30 dagen.

Ik begreep het niet. Net voor de zomer was ik hé-le-maal fit en healthy, maar enkele maanden later gaf die weegschaal opeens… +3kg aan. How did that happen?!  Iedereen spreekt over winterkilo’s maar ik worstel eerder met zomerkilo’s. Die heerlijke BBQ’s, vettige snacks op festivals, ijsjes, … zijn toch veel moeilijker te weerstaan dan die paar etentjes tijdens de feestdagen? In elk geval, de zomer is voorbij, geen excuses meer. Time to get back on track!

Ben jij gezegend met ijzersterke discipline? Kom je zelden tot nooit in de verleiding om eens goed te zondigen? Dan is deze blogpost niet voor jou (keep up the good work though!). Wil jij je echter goed in je vel voelen maar af en toe ook zonder schuldgevoel kunnen genieten van een goed glas wijn of een heerlijk stuk taart? Welcome to my team! Ik wil het ook allemaal: een gezonde levensstijl aanhouden, mooi slank blijven en toch echt genieten van het leven (lees: eten). Wel, dat kan! Zolang je een goede balans vindt tenminste. Dat houdt in dat je op tijd op de rem gaat staan als je iets meer voor het genieten bent gegaan en iets minder voor de gezonde levensstijl. And so I did!

Fitness is 20% exercise
and 80% nutrition.
You can’t outrun your fork.

Het moeilijkste vind ik gewoonlijk om de motivatie en zelfdiscipline te vinden. Er zijn immers geen wondermiddelen waardoor je op miraculeuze wijze je beach body terug krijgt. Je hebt daarvoor zowel sport als gezonde voeding nodig, waarvan de laatste doorslaggevend is. De 80-20-regel, weet je wel. In de mindset van “keep it simple”, deel ik graag 6 haalbare tips die werken. Laten we het een semi-detox noemen: een lange-termijn-project, 30 dagen, voor lange-termijn-resultaten. Zodat je terug je gezonde eetgewoonten oppikt, de juiste balans kan vinden én aanhouden. Daar draait het uiteindelijk om.

Get back on track! Met deze 6 tips:

1. Save champagne, drink water

Wat de meerderheid van de Vlamingen in februari doet, doe ik meestal na de zomer: een tournée minérale, ofwel 1 maand zonder alcohol. Deze tip is zonder twijfel het meest efficiënt. Het vergt karakter om nee te zeggen tegen dat glaasje als je uitgaat met vrienden. Als je dit echter kan volhouden, boek je gegarandeerd resultaat. Houdt in gedachten dat het een vicieuze cirkel is: niet drinken betekent meer energie waardoor je vaker gaat sporten. Veel water drinken doorheen de dag stilt overigens je hongergevoel, én het is beter voor de portemonnee als je voor een watertje in plaats van een wijntje gaat op restaurant. Win-win-win!

2. Cut the carbs

Nog niet afgehaakt na de eerste tip? Alright! Een andere klassieker maar oh zo effectief als je extra kilootjes wil verliezen, is minder koolhydraten eten. Schrap wit brood of witte pasta sowieso van het menu want dat zijn pure suikers. Van de ene op de andere dag alle koolhydraten schrappen, is best pittig. Bouw het liever af naar slechts 1x per dag een maaltijd met koolhydraten (bv. een maaltijd met havermout of volkorenrijst). Of koop proteïnebrood (vind je zelfs in de Lidl). Op de blog van Steffi Vertriest vind je inspiratie voor lekkere, glutenvrije gerechtjes. Gezond eten hoeft niet saai te zijn!

Eating well is a form
of self respect.

3. Blijf weg van de weegschaal

Geef jezelf voldoende tijd om je streefgewicht te bereiken. 30 dagen semi-detoxen is haalbaar en zo worden die nieuwe (of hernieuwde) eetgewoonten langzamerhand een levensstijl. Blijf tijdens je semi-detox bovendien weg van de weegschaal. Misschien sport je meer en heb je vet omgezet in spieren, of zijn je hormonen niet in balans waardoor je vocht ophoudt. Je gewicht kan een vertekend beeld geven en bijgevolg demotiverend werken. Als je je goed in je vel voelt, straal je dat ook uit. Leg dus de focus op je gezondheid en dat gewicht volgt vanzelf!

A healthy outside
starts from the inside.
– Robert Urich

Detox

4. Say yes to americano (and no to cappuccino)

Ben jij net zoals de meerderheid van de bevolking een koffieliefhebber? Drink je koffie tijdens je semi-detox dan zwart. Een middelgrote cappuccino bevat minimum 50kcal, in vergelijking met een gewone koffie is dat 50 keer zoveel. Dit maakt dat zwarte koffie je ultieme “non-guilty pleasure momentje” kan zijn tijdens je semi-detox (ja, dat hebben wij nodig). Dit kan natuurlijk ook thee met een lekker smaakje zijn. Whatever works for you.

5. Snoep gezond

Ongezonde snacks zijn vaak de grootste boosdoener van gewichtstoename. Vind je het moeilijk om niet te snoepen? Snoep dan gezond. “Gezondigen” noemen foodies dat ook wel eens. Tegenwoordig zijn er zoveel lekkere, gezonde alternatieven. Chia pudding is bijvoorbeeld één van mijn favorieten. Dit receptje van Rens Kroes is yummie. Fruit is uiteraard ook een perfect tussendoortje om een kleine honger te stillen. Je zal bovendien merken dat je op de duur echt kan genieten van fruit. Het smaakt veel zoeter eens je een tijdje al dat andere snoepgoed links laat liggen.

6. Begin je dag met groenten

Deze tip is misschien iets moeilijker. De meerderheid van de mensen verkiest immers een zoet ontbijt. Hartig ontbijten zorgt er echter voor dat je de dag meteen goed begint en doorheen de dag minder de drang naar zoet voelt. Denk bijvoorbeeld aan een eiwit omelet met groentjes. Lukt dit toch niet, is een smoothie met spinazie, sinaasappel, nectarine/perzik, rood fruit en amandelmelk ook een optie.

Stop overthinking it.
Eat moderately well.
Workout a few times a week.
Get enough sleep.
Repeat forever.

11 Replies to “Get back on track: 6 tips, 30 dagen.”

 1. Bedankt voor de tips

 2. Gooie tips!!
  Keep iT simpel like you say!!
  ?

  1. Thanks, Nadine! ? Zo is het! ??

 3. Bedankt voor de goeie tips !!:d

  1. You’re very welcome! ?

 4. Fijne tips Wendy..ik heb ook het gevoel dat de zomerperiode gevaarlijker is dan de feestdagen om aan je gezonde levensstijl te volharden…maar dit moet kunnen als je op tijd terug de juiste rails neemt..onder andere door jouw tips te lezen..leuk en thanks

  1. Blij dat ik niet de enige ben ? Het gaat er inderdaad om die balans te vinden!

 5. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Wij hebben ook nog nooit zoveel bolletjes ijs gegeten als in afgelopen zomer. Kilootjes die eraan vliegen en die maar moeilijk weg te krijgen zijn – we know the feeling…
  Gelukkig zijn we een aantal jaar geleden al overgeschakeld van frisdrank naar water, al kunnen we vooral in het weekend ‘the taste of real coke’ niet weerstaan – ons guilty pleasure allicht 🙂 Alcohol drinken we enkel tijdens ietwat speciale gelegenheden. Dus je 1e tip: check.
  De andere tips vereisen andere eetpatronen en dat wordt voor ons moeilijk. Dat je die andere eetgewoontes 30 dagen kan volhouden, vinden we heel knap van je. Toch ook niet de impact van sporten onderschatten. Zelf heb ik in het afgelopen jaar een kleine 8 kilo verloren door minimaal 4 keer per week een 1/2 uur aan één stuk door intensief te fitnessen. Kost wel wat tijd en vooral zelfdiscipline om dit vol te houden, maar lukt mij beter dan eet- en snoepgewoontes aan te passen.
  Maar je hebt volkomen gelijk – een gezond en fit leven is een combinatie van gezonde voeding en bewegen. Belangrijk is het om een combinatie te kiezen die ‘haalbaar’ is – en die ligt voor iedereen anders.
  Misschien toch nog deze tip: eet niet totdat je het gevoel krijgt ‘vol’ te zitten maar stop zodra het hongergevoel weg is – hou dus dat laatste ‘gaatje’ vrij. Ook weer niet zo gemakkelijk als je vanuit je opvoeding hebt meegekregen om steeds je bordje leeg te eten en het zonde is om eten weg te gooien – wat in een wereld met nog steeds honger ook echt wel zonde is… . Dat is dan ook weer iets dat je moet overwinnen.

  Hebben gemerkt dat je blogsite een hele transformatie heeft ondergaan – is echt mooi geworden.
  Ook erg leuk dat je vaak ‘feedback’ geeft op geplaatste reacties. Je maakt er duidelijk werk van. Gewoon top, Wendy!

  1. Hallo fans uit Herentals ? Zo leuk om weer een reactie van jullie te lezen.
   Klopt zeker dat elke persoon anders is en je zelf een manier moet vinden om in shape te blijven die voor jou haalbaar is. 4x per week 1,5 uur sporten is best indrukwekkend! Sporten is zeker ook enorm belangrijk, ik heb dat zelfs nodig om me goed in m’n vel te voelen.
   Grappig dat je die tip aanhaalt van je bord niet helemaal leeg te eten, dat is zo herkenbaar!
   Fijn dat jullie de transformatie hebben opgemerkt ? Ik heb er toch wel m’n hart en ziel in gelegd! Een blog hoort interactief te zijn, daar ga ik dus voor! ?
   Veel liefs!

 6. […] Get back on track: 6 tips, 30 dagen. […]

 7. […] Get back on track: 6 tips, 30 dagen. […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.