Gebroken-harten-gebabbel

Je leest het goed, ik ga het hebben over gebroken harten, over liefdesverdriet. Ik vind het nodig om ook over moeilijke onderwerpen te schrijven en taboes te doorbreken. Bijna elk mensenhart wordt immers ooit gebroken en de impact ervan is niet te onderschatten. Plots is die ene persoon waarop je altijd kon rekenen, niet meer in de buurt. Je moet afscheid nemen van iemand die ooit heel belangrijk voor je was. Het is alsof die speciale persoon een beetje doodgaat. De pijn die je dan voelt, gaat door merg en been. Gelukkig kan het een wereld van verschil maken als je op dat moment een houvast vindt.

Praat erover.

Praten over je pijn is heilzaam voor het verwerkingsproces. Idealiter heb je een soort exitgesprek (tja, hoe noem je dat anders) met je ex-partner. Als je open en eerlijk met elkaar kan spreken, weet je tenminste waar het is misgelopen of wat je in de toekomst anders kunt aanpakken. Jammer genoeg ben je beiden soms zo verblind door emoties dat praten niet meer lukt. Weet dat als er harde woorden worden gebruikt, dit misschien eerder het verdriet is dat spreekt dan dat die woorden werkelijk gemeend zijn. Zeker als iemand doorgaat zonder jou, is dat een harde pil om te slikken. De hele wereld draait gewoon door terwijl de jouwe net is ingestort. Voel je dat je er op je eentje niet uitkomt, is het echt geen schande om hulp te zoeken bij een psycholoog. Zoek iemand met wie je een goede klik voelt. Verwacht enkel niet dat je na 1 sessie alle antwoorden zal krijgen. Therapeuten werken vaak zo dat je zelf inzichten verwerft, en dat vraagt tijd.

Nothing heals the past like time
and they can’t steal
the love you are born to find.
– uit Be alright van Dean Lewis


Luister naar muziek.

Wat muziek met je doet, valt met niets te vergelijken. Muziek heeft een relatie met ons emotionele systeem en kan het positief beïnvloeden. Je kan het dus als het ware gebruiken als medicijn. Je kunt ook kracht halen uit liedjesteksten. Dan bedoel ik eerder liedjes à la “New rules” van Dua Lipa dan “All by myself” van Celine Dion. Mijd de eerste weken de muziek die je doet terugdenken aan de tijd waarop jullie nog op cloud nine dobberden. Haal liever je inner Beyoncé naar boven (Prince voor de mannen?) want zingen werkt therapeutisch!

Liefdesverdriet is tijdelijk.

Iedereen die liefdesverdriet heeft doorgemaakt, weet dat het voelt alsof je hart letterlijk uit je borstkas wordt gerukt. Weet op zo’n moment dat dit gevoel tijdelijk is en dat je écht ooit weer gelukkig zal zijn. Het beste wat je kan doen is je verdriet toelaten, er niet van weglopen en de pijn ondergaan. Soms moet je de duistere kant van jezelf omarmen om de heldere kant te laten helen. Zo doorloop je alle verschillende fasen en zal je het uiteindelijk een plaats kunnen geven. Kies vooral je eigen tempo en laat je door niemand overhaasten. Het is echt oké als je eens een minder momentje hebt. In tegenstelling tot hoe het soms lijkt als je door je instagram feed scrollt, hoeft je echt niet op élk moment gelukkig te zijn. Tijden van tegenslag kunnen bovendien tijden van groei zijn. Lees er hier meer over in mijn andere blogpost.

Schrijf je liefdesverdriet van je af.

De positieve kant aan liefdesverdriet is dat je tegelijk inzichten verwerft, bijvoorbeeld door je gevoelens neer te pennen. Neem pen en papier, schrijf het eerste wat in je opkomt en probeer al gaandeweg je gevoelens onder woorden te brengen. Dit lijkt misschien banaal maar het werkt. Je zal merken dat het rustiger wordt in je hoofd.

“Sometimes, we need to be hurt
in order to grow.
We must lose in order to gain.
Sometimes, some lessons are learned best
through pain.”


Werk aan een flexibele geest.

Om het even heel simplistisch uit te drukken: niemand is een potje waar maar één deksel op past. (Niemand is überhaupt een potje, maar je begrijpt wat ik bedoel). Als plan A (of relatie A) niet werkt, is er nog altijd plan B, C, D,… Je leven is niet voorbij ondanks het einde van je relatie. Zoek afleiding en verleg je focus. Investeer in jezelf. Het gevoel van zelfontplooiing is iets waaruit je energie kan putten. Gebruik je verdriet als voedingsbodem om zaadjes te planten voor de toekomst. Kunstenaars maken hun beste werken tijdens moeilijke periodes in hun leven.


Wees lief voor jezelf.

Misschien ben je een emo-eter (hello Ben & Jerry’s), of kan je juist geen hap door je keel krijgen. Welke het ook zij, wees niet te hard voor jezelf. Als jij het nodig hebt om even comfort food te schranzen of die pot Nutella uit te lepelen, doe dat dan. Laat het allemaal even toe… maar blijf er niet in hangen. Je zal je instant beter voelen als je zorg draagt voor je lichaam en geest. Ga bijvoorbeeld sporten, maak een lange wandeling of boek een wellnessdagje.


Lees erover.

Ik kan een break-up beter verwerken als ik begrijp wat er misgelopen is en als het verhaal klopt in mijn hoofd. Er bestaan zoveel interessante boeken over liefdesverdriet en relaties. Enkele aanraders zijn Blijf Bij Mij van Rika Ponnet, Hard van Leen Dendievel en Liefdesbang van Hannah Cuppen.

Forgive yourself for not knowing
what you didn’t know
before you learned it.


Uit het oog, uit het hart?

Uiteindelijk komt het neer op 1 ding: loslaten. Voor mij zijn relaties eerder zwart-wit. Ik vind het bijgevolg het best om alle contact (tenminste tijdelijk) te verbreken als je uit elkaar gaat. Dat er een grond van waarheid zit in “uit het oog, uit het hart”, valt immers niet te ontkennen. Een vriendin van me denkt daar anders over; zij vindt het juist wel fijn om contact te blijven houden zelfs als de relatie pas gedaan is. Vraag jezelf heel kritisch af wat jij nodig hebt om iemand te kunnen loslaten en handel ernaar.

Hoe verwerk je liefdesverdriet?

These mountains that you are carrying,
you were only supposed to climb.
– Najwa Zebian

Vergeef.

Een van de belangrijkste stappen om je liefdesverdriet te verwerken, is vergeven. Dat houdt in dat je zowel jezelf vergeeft als dat je je ex vergeeft voor fouten die hij/zij heeft gemaakt. Het helpt om hem/haar als mens te zien met alle imperfecties die daarbij horen. Pas als je oprecht kan vergeven, kan je loslaten.

“The secret of change is to focus all of your energy,
not on fighting the old, but on building the new.”
– Socrates

Ten slotte… begin opnieuw.

Als de herinneringen aan je relatie er gewoon kunnen zijn zonder dat je die pijn van dat liefdesverdriet voelt, weet je dat je er bijna bent. Na een tijdje is het goed om je terug open te stellen en te daten. Dit betekent niet dat je de nieuwe Tinderella moet worden of dat je halsoverkop een nieuwe relatie moet beginnen, want dan ga je bepaalde gevoelens hoogstwaarschijnlijk projecteren op je nieuwe partner. Openstaan voor nieuwe indrukken en ervaringen daarentegen, kan precies zijn wat je nodig hebt om dat hoofdstuk volledig af te sluiten en de bladzijde om te draaien.

Ik geloof dat mensen niet zomaar je pad kruisen. Relaties zijn leerervaringen, ze maken je tot wie je bent. Je leert jezelf beter kennen en als het goed is, ondervind je wat belangrijk is in het leven. Mijn voorbije relaties hebben me geleerd dat ik veerkrachtig ben en dat je bepaalde dingen niet kan controleren. Het is zoveel gemakkelijker om in het moment te leven en gewoon te genieten van wat er op je pad komt. Vrij zijn is een zalig, niet te onderschatten, gevoel. Je hebt de ruimte en tijd om onbeperkt te groeien want je hebt enkel aan jezelf verantwoording af te leggen. The sky is the limit. Als je uiteindelijk je volledige potentieel hebt bereikt, komt die nieuwe liefde vanzelf op je pad. Dus in tussentijd zeg ik: Relax and enjoy the journey.

“The most exciting, challenging, and significant relationship of all
is the one you have with yourself.
And, if you find someone to love the you you love,
well, that’s just fabulous.”
– Carrie Bradshaw, Sex and the City

12 Antwoorden op “Gebroken-harten-gebabbel”

 1. Tout à fait d’accord !!??

 2. Top Wendy!! Doe zo voort met alles neer te pennen. Hoe moeilijk de onderwerpen ook zijn ?

 3. Heel mooi verwoord. Needed this! Je blog is fantastisch!!?

 4. Jouw blog leest zo gemakkelijk en is zo herkenbaar. En deze is ook toepasbaar op vriendschappen vind ik. Goed bezig Wendy!

 5. Lieve Wendy, zo herkenbaar! Mooi geschreven! Love it??

 6. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Wendy, je hebt dit moeilijke thema prachtig verwoord in je eigen stijl…
  Wij hebben ondertussen al meer dan 20 jaar een stabiele relatie. Het blijft zeer herkenbaar, al moeten we hiervoor ver terug in de tijd. Liefdesverdriet hebben we dus ook meegemaakt, overleefd en er sterker uitgekomen – valt bij ons onder de categorie ‘what doesn’t kill you makes you stronger’, ook al kan het ferm pijn doen.
  Nu dus al langer dan 20 jaar een koppel sinds onze 3e keer samen in een relatie. Wij zijn dus tot 2-maal toe uit elkaar geweest met alles erop en eraan: breuk, verdriet, elkaar een tijdje niet meer zien, zelfs kortstondige relatie met iemand anders – om dan telkens tot het besef te komen dat we elkaar niet konden missen. Alsof het dekseltje op het ‘bijhorend’ potje niet altijd bij de eerste keer ‘goed afsluit’. Ook dat is mogelijk!
  Tja, de liefde – het blijft een ‘raar’ beestje – maar o zo mooi. Het risico op liefdesverdriet moeten we er dan maar bijnemen …
  Groetjes!

  1. Zo fijn om jullie verhaal te horen!
   “What doesn’t kill you makes you stronger” vat heel m’n blogpost zowat samen 🙂
   Bedankt voor jullie openhartige reactie ?? Elke relatie is inderdaad anders… Die onzekerheid, niet wetende waar je als koppel naartoe gaat, is niet altijd gemakkelijk. Maar desondanks voor elkaar kiezen, dat is wat de liefde zo mooi maakt!

 7. Wendy, je doet het elke keer opnieuw. Elke keer ben ik geraakt door wat je schrijft. Je bent een TOP madam. Ik lees en denk na… 🙂

  1. Zo fijn om te lezen dit, daarom schrijf ik. Dankjewel! ?? ??

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.