Complimentendag!

Wist je dat er zoiets bestaat als een internationale complimentendag? Wel, dat is deze vrijdag 1 maart 2019! Hoewel ik niet echt een dag nodig heb om complimenten te geven, vind ik de gedachte erachter geweldig. Mensen aansporen om een gemeend compliment te geven, past helemaal in de empowerment boodschap die ik maar al te graag verspreid. Het lijkt iets banaals, maar kan oh zo krachtig zijn.

 

Een tijdje geleden flaneerde ik door de straten van Washington. Een beetje à la Carrie in Sex and the City, weet je wel. Ik droeg mijn nieuwe jumpsuit en voelde me goed. Blijkbaar straalde ik dat ook uit want ik kreeg van een willekeurige voorbijganger zomaar het compliment: “Wow, I like your outfit!”. It made my day.

 

A compliment is verbal sunshine.
– Robert Orben

 

Het werkt besmettelijk

Een compliment geven is een manier om je positiviteit te delen. Een dergelijke kleine opmerking lijkt iets kleins maar kan een groot effect hebben, zeker als je het compliment krijgt van een wildvreemde. Ik merkte ook bij mezelf dat het een butterfly effect gaf. Een dag later deed ik immers precies hetzelfde bij een andere vrouw die een prachtige jurk droeg.

 

“Let others see the good that you see in them.”
– Margaret Manning

 

Enkel als je het meent

Belangrijk is wel dat je enkel een compliment geeft als je het meent. Kijk iemand in de ogen en glimlach. Mensen voelen of het al dan niet oprecht is. Het is natuurlijk fijn om een compliment te krijgen over een mooie outfit, maar nog leuker is als het gaat over jezelf als persoon. In dat geval weet je immers dat mensen je waarde zien. Dat is toch de best feeling ever. Probeer dus verder te kijken dan iemand zijn schoon ogen. Zeg iets positiefs over zijn of haar karakter, keuzes of acties.

Hoewel er vaak negatief wordt gesproken over sociale media, is het een geweldige tool als je het op de juiste manier gebruikt. Vind je het toch wat ongemakkelijk om een compliment face-to-face te geven? Begin dan eens met een berichtje achter te laten onder iemand z’n Facebook- of Instagrampost.

 

“If you see something beautiful in someone, speak it.”
– Rutie Lindsey

 

Hoe reageren?

Merk je dat de persoon overdonderd is door je compliment of zelfs niet reageert, laat het dan zo. In een wereld waar small talk alomtegenwoordig is, kunnen gemeende complimenten soms wat onverwacht komen. Je geeft je compliment bovendien niet om iets terug te krijgen.

 

“Graciously receiving compliments,
rather than deflecting them,
is an act of self-care.”

 

Krijg je zelf een compliment? Aanvaard het dan, ook al heb je soms de neiging om het af te wimpelen als in “Ach, dit is al een oude outfit hoor!”. Beschouw het compliment als een geschenk dat iemand aan je geeft, dat geef je ook niet zomaar terug.

Complimenten kunnen geven begint bij empathie. Wat je misschien niet beseft, is dat mensen zich graag omringen met positiviteit. Onrechtstreeks is complimenten geven dus een manier om leiderschap uit te stralen en mensen te sturen.

 

“Compliment people.
Magnify their strengths,
not their weaknesses.”

 

Verspreid de positieve vibes

Ik daag je uit om de volgende keer je iets positiefs denkt over iemand, het ook uit te spreken. Door hier bewust bij stil te staan, ga je trouwens op zoek naar het beste in mensen. Je legt de focus op hun sterktes, mooi toch?

Wetende hoe je je zelf voelt als je een mooi compliment krijgt, is het bovendien fijn om iemand datzelfde gevoel te geven. Het voelt als een goede daad, want geven is leuk. Wie weet bezorg je iemand een boost aan zelfvertrouwen, die kans wil je toch niet laten liggen?

 

Too often we underestimate the power of a touch, a smile,
a kind word, a listening ear, an honest compliment,
or the smallest act of caring, all of which
have potential to turn a life around.”
– Leo Buscaglia

 

4 Replies to “Complimentendag!”

  1. Met een gemeend compliment kan je inderdaad iemand zijn dag goedmaken. Door deze post bedenk dat ik er misschien wel wat meer moeite voor moet doen.

    1. Super fijn om te lezen, Sandra!

  2. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

    Wendy, als er op internationale complimentendag nu één ‘wildvreemde’ van ons een compliment verdient dan ben jij dat wel. 🙂 Nu ja, wildvreemde… – door je te volgen op instagram en deze blog hebben we een glip mogen opvangen van jouw interessant leven. We worden ook altijd ‘goed gezind’ als we weer een nieuwe post van je kunnen lezen. We hebben er al wat van opgestoken en er zijn zeker zaken van blijven hangen. Je komt bij ons echt over als iemand met een open, sterke en vooral warme persoonlijkheid die veel positieve energie uitstraalt. We zijn echt fan van jouw empowerment-verhaal.
    Veel liefs!

    1. Dit is zo fijn om te lezen, bedankt Bart en Helga 😉 Jullie zijn duidelijk mee in mijn verhaal, doet me echt plezier!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.