Ben jij ook zo bang om fouten te maken?

Bang om fouten te maken

Falen bestaat niet.

Als je antwoord op bovenstaande vraag “JA” is, is dat heel normaal. Het is immers hoe het ons in deze samenleving, ons onderwijs en in onze bedrijven wordt aangeleerd. Fouten worden gestigmatiseerd, alsof het het ergste is wat er kan gebeuren. Nochtans bestaat er niet zoiets als falen, er is alleen maar feedback.

All children are born artists, the problem is to remain an artist as we grow up.

– Pablo Picasso

Creativiteit is het antwoord.

Het resultaat van dit stigma is dat we mensen hun creatieve vermogen ontnemen. Creativiteit is voor mij een heel belangrijke waarde omdat we op die manier het begrip “goed of fout” kunnen loslaten, alles hangt namelijk af van de interpretatie die je eraan geeft.

Bovendien ligt de focus bij creativiteit op het proces, niet op het eindresultaat. Dit betekent niet dat je zomaar wat zou moeten aanmodderen, of beter niet bezig bent met streven naar het beste resultaat. Wanneer je doelen voor jezelf zet, heb je volgens onderzoek in de neuropsychologie zelfs 42% meer kans om ze te behalen.

Het draait er wel om niet te vergeten om te genieten van het proces, van de weg die we afleggen om deze doelen te bereiken. Wanneer je dit beseft, laat het je toe om jezelf niet in een wachtstatus te bevinden, alsof je pas gelukkig kan zijn wanneer je je doelen hebt bereikt, maar eerder geluk vindt in het hier en nu en in de kleine dingen. Het verleden is voorbij en de toekomst is nog niet zichtbaar, dit moment is het enige wat we ooit écht hebben. Dan kunnen we er maar beter wat moois van maken, toch?

The journey is the destination.

– Ralph Waldo Emerson

Beter omgaan met verandering.

Herinner jij je allereerste gsm nog? Of hoe je nog niet zo heel lang geleden je foto’s liet ontwikkelen en ze in een album kleefde? Net omdat onze samenleving en de technologie waarmee we worden omringd dermate snel verandert, helpt ons creatieve vermogen ons om deze evoluties bij te houden.

Niet enkel bij technologische veranderingen, maar ook wanneer er een plotse verandering plaatsvindt in ons persoonlijk leven, kan creativiteit een bron van veerkracht zijn en je toelaten om beter om te gaan met verandering. Dat is een van de redenen waarom ik er zo op inzet. Iedereen zou zijn/haar creatieve zelf mogen (her)ontdekken!

Intelligentie is divers.

Nochtans zijn dit doorgaans niet de tools die we meegeven aan onze kinderen. In het onderwijs krijgen vakken zoals wiskunde en talen een hogere status dan bijvoorbeeld muziek en dans. Waarom is dat zo? We hebben allemaal lichamen, nietwaar? Hoe zou de wereld eruitzien als kinderen elke dag dans leerden zoals ze wiskunde leren? Niet dat talen en wiskunde niet belangrijk zijn, integendeel, maar intelligentie is divers.

Bij het woord ‘intelligentie’ denken we al snel aan een professor, of een dokter, iemand met een academische opleiding. Er zijn echter heel veel verschillende vormen van intelligentie. We denken namelijk in abstracte termen, we denken in beweging: intelligentie is dynamisch. Als je naar de interacties van een menselijk brein kijkt, blijkt dat intelligentie ook heel interactief is. Intelligentie ontstaat door de interactie van op verschillende disciplines gestoelde zienswijzen. Creativiteit is met andere woorden de vruchtbodem voor ruimdenkendheid.

Hoe maak jij ruimte voor creativiteit?

Creativiteit is dus niet enkel schilderen of tekenen, het is evengoed conceptueel en probleemoplossend denken, musiceren, schrijven,… de mogelijkheden zijn eindeloos! Mijn missie is om creativiteit laagdrempelig en toegankelijk te maken zodat iedereen de voordelen kan ervaren van zijn/haar creatieve te (her)ontdekken.

Benieuwd hoe jij je creativiteit kan (her)ontdekken? Schrijf je hier in op de wachtlijst, dan krijg je een mailtje wanneer er een nieuwe creatieve workshop wordt georganiseerd!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.