Begin te sporten met deze 5 tips

Sporty spice

Het kan een grote stap zijn om voor de eerste keer naar de fitness te gaan. Veel vrouwen gaan er immers naartoe om aan hun gezondheid of hun lichaam te werken en dat gaat soms gepaard met wat onzekerheid. Gelukkig hoeft die stap helemaal niet zo groot te zijn. Lees hier wat je kan doen om je wat meer op je gemak te voelen en eindelijk werk te maken van die goede voornemens.

1. Wees niet bang om extra informatie én een rondleiding te vragen.

Vergeet niet dat jij de klant bent, en zoals we weten is die koning! Stel dus zoveel vragen als je wilt bij een eerste bezoek, ook als je denkt dat het misschien domme vragen zijn. Bij een goede gym krijg je een rondleiding als je je wilt inschrijven. Wordt het je niet spontaan aangeboden, vraag er dan zelf naar. Niets zo onhandig dan te moeten zoeken naar de douches en het toilet, om dan nog per ongeluk bij de mannen te belanden. (Is mij nooit overkomen, hoor.)

Ga in elk geval op je buikgevoel af.  Heb je er geen goed gevoel bij, bezoek dan een andere gym voor je effectief een abonnement afsluit. Weet wel dat het altijd wat onwennig is in het begin en je ooit die stap buiten je comfort zone zal moeten zetten als je wilt beginnen sporten.

bridesmaids

If you’re going to quit anything, quit being lazy.
Quit making excuses and quit waiting for the right time.
– Joe Duncan

2. Vraag uitleg over de toestellen.

Ingeschreven? Top! Nu nog leren hoe al die fitnesstoestellen werken. Geen nood als je dat niet weet, soms lijkt het wel alsof je hiervoor gestudeerd moet hebben. Er is gelukkig altijd wel een verantwoordelijke aanwezig die je kan aanspreken om je wat extra uitleg te geven. Zeg dat je nieuw bent en je het liever even dubbelcheckt. Kwestie van geen halsbrekende toeren uit te halen. Enkele lessen boeken met een personal trainer is overigens ideaal om je op het juiste pad te zetten.

Fall in love with the process.
Results will come.

3.  Neem deel aan groepslessen.

Fitnessen is natuurlijk geen must, misschien zijn groepslessen meer jouw ding! Een goede leerkracht vraagt in het begin van de les of er nieuwe mensen aanwezig zijn en zal je bijsturen waar nodig. Er is voor ieder wat wils. Wil je strakker worden, kies dan voor een combinatie tussen kracht (met gewichten) en cardio (vetverbranding of conditietraining) zoals bodypump (mijn favoriet!). Niet helemaal je ding? Meer into dancing? Probeer eens een les zumba! Of zoek je innerlijke rust? Begin dan met yoga of pilates. Wie weet leer je nog toffe mensen kennen die je motiveren om vaker te komen sporten, en hup, je bent vertrokken.

Motivation is what gets you started.
Habit is what keeps you going.

4. Maak er een gewoonte van.

Mijn ervaring is dat het moeilijker is om slechts 1x week naar de fitness te gaan dan 3 of meer keer. Die ene keer per week lijkt het zo’n opgave. Als je vaker gaat, wordt het een gewoonte, een evidentie waar je zelfs niet meer bij nadenkt. Je zal bovendien sneller resultaat zien waardoor je ook meer gemotiveerd bent om op je voeding te letten. Het is een positieve vicieuze cirkel!

Exercise not only changes your body.
It changes your mind,
your attitude and your mood.

5. Zorg voor goede sportmuziek.

Tijdens je cardio sessie op de loopband, fiets of cross trainer (dat ding waarbij je je armen en benen voor en achteruit beweegt), is het ideaal om naar muziek te luisteren waarvan je meer adrenaline en dus meer energie krijgt. Er bestaan speciale workout tracks op Youtube en Spotify. Je zal zien dat je net iets harder traint op een stevige beat.

IMG_4916.GIF

Ten slotte, laat je niet afschrikken door de spierbundels die al kreunend tekeer gaan op de fitnesstoestellen. Jij hebt even veel recht om daar te zijn als iemand die al jaren traint. Sommige mensen sporten omdat ze spiermassa willen kweken, voor anderen is het slechts een vorm van ontspanning of om in vorm te blijven. Welke het ook zij, ook jij hoort daar thuis!

Now go and work it!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.