A stewardess and her uniform

Uniform

Toen Lynn van The Ambitious Brune me vroeg om een artikel te schrijven voor haar Ambitious Magazine, dacht ik: “Oh ja, tof! Een artikel voor ambitieuze vrouwen, over reizen. Dat doe ik wel even!” Daarna begon ik te denken. Tja, haar blog gaat over office wear en ik werk niet op een kantoor. Ik heb eigenlijk geen enkel pak in mijn kast hangen…

What’s in a suit, dress or trousers?

Dacht ik! Ik werk immers niet op een kantoor, maar wel op een vliegtuig. Ik ben stewardess. Wat dragen we daar? Juist ja, ook een pak! Of een jurk, of een blazer met rok, dat mogen we kiezen. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen dat je de broek enkel draagt tijdens de winter. Gelukkig is dat bij Brussels Airlines niet het geval. Je trekt aan waar jij je het best bij voelt. Er is dus geen verschil in functie wat betreft het rode kleedje of het zwarte uniform, de broek of de rok.

IMG_7448 (1)

Het belangrijkste kenmerk van een stewardessenuniform is natuurlijk het sjaaltje. Hier komen altijd de kleuren van het bedrijf in terug. Ook je horloge is een verplicht deel van het uniform. Bij een noodsituatie dienen we ons uurwerk immers gelijk te zetten zodat we exact weten hoeveel tijd we beschikbaar hebben om de nodige taken uit te voeren. Let ook op de naambadge: die vertelt welke talen we spreken!

You never get a second chance
to make a good first impression.

All about the grooming

Passagiers hebben vaak niets beter te doen dan je in het oog te houden. Je grooming is dus essentieel om een professionele uitstraling te creëren. Make-up is verplicht bij vrouwen, het wordt verwacht van een stewardess. Je bent het uithangbord van de luchtvaartmaatschappij want het is het eerste wat passagiers zien. De redenering die mensen onbewust volgen is: “Als de stewardessen er niet tiptop uitzien dan is het vliegtuig dat waarschijnlijk ook niet”. Grooming houdt ook in dat je uniform netjes gestreken is, je schoenen blinken, je nagels verzorgd zijn en je haar netjes opgestoken is.

Processed with VSCO with c8 preset

A uniform helps with crowd control

Waarom dragen stewardessen überhaupt een uniform? Uiteraard opdat passagiers kunnen zien wie bij de crew hoort, maar ook omdat een uniform helpt om gezag uit te stralen. Dit is nodig indien er een noodsituatie is aan boord, zodat passagiers naar ons luisteren indien er paniek heerst. Crowd control is de term die we hiervoor gebruiken. Binnen 90 seconden moeten we in staat zijn om een vol vliegtuig te evacueren.

Een uniform is dus meer dan een gewone werkoutfit. Het vertegenwoordigt je bedrijf en je functie. Wat wil je uitstralen als bedrijf? Wil je een klassiek uniform of eerder een eye catcher? Komen de company colors er duidelijk in terug? Hier wordt over nagedacht. Het maakt allemaal deel uit van de bedrijfsidentiteit.

IMG_4583[4192]

It’s a love hate affair

Hoewel ik het heel fijn vind om met mode bezig te zijn, vind ik het best handig dat ik ’s morgens geen uren voor de kleerkast hoef te staan. Ik neem gewoon mijn uniform uit de kast, lekker handig! Veel van mijn collega’s zullen het beamen als ik zeg dat we een haat-liefdeverhouding hebben met ons uniform. De liefde: ik ben trots op mijn uniform. Als ik het aantrek, verander ik onbewust mijn houding. Schouders achteruit, trotse blik, brede glimlach en let’s go (of beter gezegd: let’s fly)!

De haat (klinkt nogal sterk, but you get the picture) ligt in het feit dat ik na een vlucht mijn uniform niet snel genoeg kan inruilen voor comfy kleren. Tijdens vrije momenten verdwijnt dat uniform achteraan in de kast, uit het zicht. We doen lange dagen op soms onmenselijke uren. Je hebt de rusttijd echt nodig om je batterijen op te laden en wil even niet denken aan je volgende vlucht. Deze reflex is dus niet meer dan normaal, denk ik.

When you put on a uniform,
there are certain inhibitions that you accept.
– Dwight D. Eisenhower

 

But the love is bigger

Toegegeven, soms lijkt het wel alsof ik een rolletje speel als ik dat uniform aantrek. Ergens is dat logisch, je mag het immers niet tonen als je een mindere dag hebt. Er wordt van je verwacht dat je ten allen tijde professioneel en de vriendelijkheid zelve blijft. Anderzijds heb je hier zelf ook baat bij, je slechte dag valt gemakkelijker te relativeren na een vriendelijk babbeltje of een glimlach van een passagier.

Als je de job graag doet, ben je oprecht begaan met passagiers. Je wilt hen een fijne tijd aan boord bezorgen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen het aanvoelen of je vriendelijkheid en zorgzaamheid oprecht is. Ik bekijk het ook best als een compliment dat mensen hun vertrouwen in ons stellen. Vanaf passagiers aan boord stappen, geven ze als het ware de controle aan ons over. Wij, als crew, staan op dat moment in voor hun veiligheid. Want, hoe piekfijn we er misschien uitzien met onze rode lippen, wandelend door het gangpad op onze hoge hakken, safety always comes first.

 

Vlieg je mee volgende keer?

 

* Dit artikel vind je ook terug in het Ambitious Magazine van The Ambitious Brune. Het staat vol leuke artikels, tips en tricks voor ondernemende vrouwen die vaak reizen. Lees het hier!

* Wil je nog meer lezen over het leven van een stewardess? Ik schreef er een blogpost over.

17 Antwoorden op “A stewardess and her uniform”

 1. Wow, 90 seconden maar om een vliegtuig te evacueren?!
  Toffe blogpost wel, een uniform lijkt me soms ook wel handig omdat je dan geen keuzestress hebt 😉

  1. Jep, kort he! ?
   Dankje!

 2. Maria Van den broeck zegt: Beantwoorden

  zo mooi om te lezen

 3. Ik hoop je ooit eens tegen te komen op een vlucht. Je lijkt me zo’n toffe madam.

 4. Toffe informatie!! Doe zo voort met bloggen. Altijd interessant om te lezen ?

  1. Zo lief, dankjewel! ??

 5. top en ik wil zeker meevliegen!! X

 6. Talboom Christiane zegt: Beantwoorden

  Prachtig uitgedrukt Wendy!

 7. Fans uit Herentals zegt: Beantwoorden

  Leuk artikel. Beseften niet dat ‘grooming’ voor jullie zo ‘part of the job’ is – dus weer iets bijgeleerd. Toegegeven, tijdens een vlucht durven wij de cabine crew ook wel eens in gaten houden 🙂 Dat moet voor jullie niet altijd even makkelijk zijn… .
  In elk geval, het uniform staat je piekfijn!

  1. We zijn het gewend om in de gaten te worden gehouden, hoor 😉 Hoort er een beetje bij!
   Dankjewel!

 8. Weeral mooi geschreven, altijd leuk om je posts te lezen ??

  1. Dankjewel! ????

 9. Oh ik droom er al lang van om stewardess te worden, door dit te lezen heb ik er nog meer zin in

  1. Dan zit er maar 1 ding op… solliciteren! ?

 10. Leuk om te lezen 🙂 De zelfverzekerde houding en de lieve en vriendelijke lach helpen wel voor mensen zoals ik, die vaak vliegen maar toch enorme vliegangst hebben! Ik ben altijd zeer dankbaar!

  1. Dat is fijn om te horen, dankjewel! ?

 11. Dag Wendy, waarom ben je ondertussen gestopt met vliegen?
  Hele leuke blogpost! Groetjes, Lynn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.