6 tips om vaker je authentieke zelf te zijn.

Je authentieke zelf

Wanneer je constant kritische gedachten hebt over jezelf, is het moeilijk om je goed in je vel te voelen. Nochtans is jezelf graag zien een essentiële basis om gelukkig te zijn. Het gekke is dat veel mensen zich als een kameleon aanpassen aan wat ze denken dat anderen van hen verwachten, terwijl het veel gemakkelijker is om jezelf graag te zien wanneer je gewoon je authentieke zelf bent. Het is een stuk moeilijker om van een leugen of een nepversie van jezelf te houden. Klinkt logisch, toch is het niet altijd evident om “gewoon jezelf te zijn”. De tips hieronder kunnen je wellicht daarbij helpen.

1) Leer jezelf beter kennen.

Onderzoek wat het betekent om jezelf te zijn. Stel jezelf de volgende vragen: wie kent jou het beste? Wat laat je aan hen zien wat je niet aan anderen toont? Dat is jouw waarheid. Je bent je authentieke zelf wanneer je je niet hoeft te bewijzen. Ook het Enneagram kan je helpen om meer zelfkennis te verwereven.

2) Neem het niet persoonlijk als iemand je niet graag heeft.

Persoonlijk ben ik een echte koffieleut. Koffie ruikt lekker, proeft heerlijk, en toch zijn er mensen die geen koffie lusten. Dat heeft helemaal niks met koffie te maken. We hoeven koffie daarom niet van smaak te veranderen, want er zullen altijd mensen zijn die liever thee drinken.

3) Omarm je mindere kantjes.

Je kan jezelf niet oprecht graag zien wanneer je niet alle delen van jezelf omarmt. Misschien zijn er bepaalde kantjes die je probeert te verbergen of waarover je je schaamt. Weet dat letterlijk élke mens op deze aardbol bestaat uit een balans van 50/50. Niemand heeft alleen maar positieve of negatieve eigenschappen, deze balans is wat je mens maakt.

4) Investeer in je persoonlijke ontwikkeling.

Lees boeken die je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en je drijfveren. Schakel een coach of therapeut in die je ondersteunt in je persoonlijke groei.

5) Blijf trouw aan je waarden.

Hoe meer je trouw blijft aan jezelf, hoe meer vertrouwen je krijgt in jezelf. Je hoeft dan niet te vrezen dat je jezelf zal verloochenen, maar kan beroep doen op je innerlijke wijsheid als je in twijfel bent. Dit houdt in dat je anderen niet meer gaat pleasen, maar het risico neemt dat je ze teleurstelt als dit betekent dat je dicht bij jezelf kan blijven.

6) Versterk je identiteit.

Dit kan door iets simpels zoals je kledingsstijl aanpassen of een nieuw kapsel kiezen waarvan jij het gevoel hebt: “This is me!

Wie wil jij zijn in deze wereld? Dit is jouw kans om jezelf te laten zien en je volledige potentieel te benutten. De reden dat we hier zijn is om impact te maken volgens jouw persoonlijke levensmissie, en dat werkt niet als je niet je ware zelf bent. Durf je kracht en je ware capaciteiten te tonen waarmee jij gezegend bent. Kies ervoor om te genieten van je talenten en van alles wat je bent. Omarm het geschenk dat jouw leven is.

Weet je niet hoe hieraan te beginnen of hoe je écht je authentieke zelf kan zijn? Maak er dan een topprioriteit van, het is het belangrijkste wat je ooit zal doen. Momenteel bied ik online 1 op 1 coaching aan en help ik je graag in dit proces. Je vindt er hier meer informatie over.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.