5 tips om je kater te verzachten

Wie kent het niet: je bent op een feestje, er wordt een aperitiefje gedronken, het is gezellig. Dat glas wijn smaakt extra goed vandaag, en het volgende nog beter. “Shotjes? Nee, dankjewel! Allez, ééntje dan.” Fast forward naar het einde van de avond: “Dear God, what have I done?!Et voila, je hebt een mooie kans op een kater.

“Although I can party like an absolute rockstar,
it would appear that I cannot recover like one.”

Helaas moet ik je teleurstellen: er bestaat geen wondermiddel om je kater op miraculeuze wijze te laten verdwijnen. Er zijn gelukkig wel enkele dingen die je kan doen om het lichamelijk leed te verzachten. Kwestie van heelhuids je dag door te komen.

1. Drink voldoende water.

Eigenlijk weet je dit al, maar dit is waar het allemaal begint. Alcohol droogt je lichaam uit omdat het de vochtafscheiding in je lichaam stimuleert. De avond zelf kan je dit effect vertragen door na elk glas alcohol een glas water te drinken. Dat is misschien geen prioriteit wanneer je enthousiast de polonaise aan het dansen bent, maar ik beloof je dat het de hoofdpijn, droge mond en het futloos gevoel sterk zal verminderen. Doe dus toch maar een poging.

2. Slaap zo lang mogelijk uit.

Niet gelukt? Toch een kater? Probeer dan tenminste om zo lang mogelijk uit te slapen. Tijdens het slaapproces komen je lichaam en geest immers tot herstel. God knows you need it.

Hangover

3. Eet een gezonde maaltijd

Wanneer je eenmaal uit je bed bent gesukkeld, is het een goed idee om een gezonde maaltijd te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met groenten, of havermout met banaan. Je dient immers het verlies van mineralen die door de alcohol zijn afgebroken te compenseren. Is de goesting naar vettig eten echt té groot? Kies dan eventueel voor een pizza met veel groenten, zo krijg je toch nog iets voedzaam binnen.

4. Haal een frisse neus.

Wie de hele dag lui op de zetel blijft liggen, zal zich alleen maar slechter voelen. Verzamel al je kracht en maak een wandeling, de zuurstof zal je goed doen. Nog beter is een toertje gaan lopen, voor de echt moedigen onder ons.

5. Drink muntthee.

Dit klinkt banaal maar het werkt. Muntthee zal helpen om je hoofdpijn en misselijkheid te verminderen. Je krijgt er bovendien een frisse mond van, wat voor je omgeving een aangename afwisseling kan zijn van de alcoholaroma’s die je hoogstwaarschijnlijk produceert.

Beter nog dan een kater proberen te verzachten, is hem uiteraard in de eerste plaats te voorkomen. Een kater betekent eigenlijk dat je je lichaam hebt vergiftigd met alcohol, best confronterend als je het zo stelt. Drink dus enkel als je daar zin in hebt. We drinken immers vaak uit gewoonte of omdat we niet ongezellig willen zijn. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken waar de grens ligt. Uiteindelijk komt het erop neer om met mate te genieten, zoals dit voor alles geldt. Is het toch te laat? Check dan deze make-up tutorial, die kan misschien redding brengen. In elk geval hoort een lekker glas wijn (soms in het meervoud…) bij de geneugten van het leven. Ik zeg dus: proost!

Wine
Wine! Because no great story ever started with “I was eating a salad…”

4 Replies to “5 tips om je kater te verzachten”

  1. Zalig! 😉

  2. Niet dat ik veel drink, maar had altijd gehoord dat veel water drinken tegen een kater goed is. Nu de muntthee gaan we wel eens testen als het zover moest komen thanks voor de tip??

  3. Julie Van Zantvoort zegt: Beantwoorden

    Gemberthee is iegenlijk nog beter. Het herstelt de maag in een paar minuten ??

    1. Klopt, gember met honing is ook een aanrader!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.