4 tips voor persoonlijke ontwikkeling die rechtstreeks bijdragen tot meer geluk.

“Wees gewoon jezelf!”, heeft iedereen wel eens gehoord. Dat impliceert natuurlijk dat je eerst moet weten wie je bent. Jezelf goed kennen, weten wat jouw sterkten en zwakten zijn, wat jouw waarden zijn en wat je missie is (ook wel je “WHY” genoemd), is ongelooflijk waardevol. Je haalt er immers zingeving uit en bijgevolg meer geluk. Lees hieronder mijn verhaal en 4 tips voor je persoonlijke ontwikkeling die rechtstreeks bijdragen tot een gelukkiger leven.

TIP 1: Vertrouw op je intuïtie.

Als ik terugkijk, heb ik mezelf pas echt leren kennen toen ik mezelf de vraag stelde “wat wil IK nu eigenlijk?”, in plaats van enkel te kijken naar het pad dat anderen in mijn omgeving bewandelden. Stilaan durfde ik op mijn intuïtie vertrouwen en rukte ik me los van “de standaard”. Best decision ever.

Voor die tijd woonde ik immers in een boerendorpje, zoals dat heet in de Kempische volksmond, en had ik een vriendenkring die zich veelal rond de kerktoren bevond. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik voelde dat dit ik daar niet helemaal thuishoorde. Bijna al mijn vrienden hadden een relatie, een wekelijkse routine, een vaste job, en dat leek voor hen genoeg. Waarom kon ik daar geen genoegen mee nemen? Waarom snakte ik naar meer, naar avontuur? “Is er dan iets mis met mij?” dacht ik. “Moet ik niet gewoon wat “normaler” zijn en tevreden zijn met wat ik heb?”

There is a voice that doesn’t use words. Listen.
– Rumi

Die kriebels in je buik, dat stemmetje in je hoofd, of wat het ook is dat jij voelt of hoort, is je intuïtie die spreekt. Als je jezelf echt wil leren kennen, je zingeving wilt vinden en zo je beste leven wilt leiden, is het belangrijk om er naar te luisteren. Je intuïtie brengt je immers naar waar je hoort te zijn.

Ik heb tevergeefs geprobeerd in het klassieke plaatje te passen, maar liep telkens met mijn hoofd tegen de muur. Het universum stuurde me telkens een andere kant op. Dat uitte zich vooral in mijn relaties. Als ik weer eens een gebroken hart had, zei mijn omgeving goedbedoeld dat ik “gewoon pech” had. Misschien klopte dat in bepaalde situaties wel, maar ergens wist ik dat ik zelf een groot aandeel had.

I am not a product of my circumstances.
I am a product of my decisions.

– Stephen R. Covey

TIP 2: Houd jezelf 100% verantwoordelijk voor je keuzes.

Eén vriendin hield me een spiegel voor. Ze zei me: “Wendy, als je zo vaak hetzelfde tegenkomt, dan probeert het leven je iets te zeggen.” Ik ben haar nog steeds dankbaar voor die woorden. Het triggerde iets in me. Ik wist dat ik niet helemaal eerlijk met mezelf was geweest en dat ik onvoldoende naar mijn intuïtie had geluisterd. Ik, en niemand anders, was verantwoordelijk voor mijn keuzes. Pas als je 100% verantwoordelijkheid opneemt voor je eigen leven, kan je er verandering in brengen.

Blaming puts other people in charge of your happiness.
Accepting responsibility empowers you to create your own.

Stap voor stap durfde ik naar mijn intuïtie te handelen. Ik werd stewardess en vond daarmee eindelijk een job die bij me paste. Daarop verhuisde ik naar Antwerpen en ontdekte ik dat ik het heerlijk vind om in een stad te wonen. Ik deed mee aan het tv-programma Blind Getrouwd en sindsdien valt alles langzaamaan op z’n plek. Zoveel gelijkgestemden kruisen mijn pad. Ik startte een blog, ik studeer nu voor coach. Ik heb nog nooit meer het gevoel gehad dat ik het juiste pad bewandel dan vandaag. And that feels so good!

TIP 3: Maak jezelf bewust.

Een kleine kanttekening wil ik wel maken; verwar je intuïtie volgen niet met je laten leiden door je angsten. Er zijn gelukkig wel manieren om te leren om hier voor jezelf onderscheid in te maken. Dit bereik je door meer bewustzijn te creëren, bijvoorbeeld door meditatie.

Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.
– Carl Jung

Is mediteren voor jou een uitdaging? Weet dan dat het er vooral om draait die gedachtemolen even stil te leggen. Dit kan je ook bereiken door een wandeling te maken, door sofrologie, of door te dansen, zingen, tekenen,… Zoek in elk geval iets wat voor jou werkt. Het zal je helpen om niet achteloos door het leven te razen, maar even stil te staan bij de keuzes die je maakt en zo helderheid te creëren voor jezelf.

TIP 4: Zet een eerste stap uit je comfort zone.

Heb jij nog niet het gevoel dat je jezelf goed kent? Weet je nog niet waar je naartoe wilt met je leven? Dat is helemaal ok! Begin bij het begin en zet een eerste stap uit je comfort zone. Ga de cursus volgen die je altijd al interessant leek. Maak die reis waar je al zo lang van droomt.

Action isn’t just the effect of motivation but also the cause of it.
– Mark Manson

Weet immers dat elke stap die je zet, vanzelf tot meer inspiratie en motivatie zal leiden. Je leert jezelf immers nog beter kennen. Je ontdekt nog meer wat voor jou belangrijk is. In het “Do something principle” van Mark Manson lees je hoe dit precies werkt. Mocht een van je stappen buiten je comfort zone anders uitdraaien dan verwacht, zal het nog steeds een leerervaring zijn. Falen bestaat dus niet. Het zal er alleen maar voor zorgen dat je klaar bent voor de volgende stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Wil je actief en doelgericht aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is je laten coachen een goede idee.

Conclusie

Bovenstaande tips over persoonlijke ontwikkeling hebben één ding gemeenschappelijk: ze beginnen allemaal bij jezelf. Geluk vind je immers in jezelf, niet in het streven naar iets buiten jezelf. Als je beseft dat je nooit gelukkiger zal zijn dan je op dit moment bent en met wat je op dit moment hebt, geeft dat een enorme vrijheid.

If you can get the inside right, the outside will fall into place.
– Eckhart Tolle

Dit is waar ik mensen heel graag in wil coachen. Jou hierbij helpen is mijn persoonlijke zingeving. Ook ik neem bij deze de eerste stap terwijl ik de hele trap nog niet zie. Ik vertrouw erop dat het in de toekomst heel duidelijk en concreet wordt. Als je mijn reis wilt volgen, schrijf je alvast in op de blog!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.