4 tips tegen vliegangst

Aan boord

Vliegangst (ook wel aviofobie genoemd) komt meer voor dan je denkt: gemiddeld heeft maar liefst 1 op 3 reizigers er op de ene of andere manier last van. Vaak heeft het niet zozeer te maken met angst voor het vliegen zelf, maar eerder met de controle loslaten. Angst voor afgesloten ruimtes of voor paniekaanvallen kan ook een oorzaak zijn. Vliegangst is overigens allesbehalve een luxeprobleem. Stel je iemand voor die een promotie misloopt uit angst voor de zakenreis, dan is dit levensbepalend. Gelukkig bestaan er manieren om vliegangst draagbaar te maken en zelfs volledig te overwinnen.

Angst zoekt zekerheid
en sluit zo alle deuren.
Vertrouwen strekt haar vleugels
en vliegt vrij.

1. Informeer jezelf.

Als je begrijpt wat er rondom je gebeurd, kan dit helpen om je angsten te temperen. Zo kan turbulentie heel eng aanvoelen maar is het niks meer dan warme lucht (opstijgend vanaf de aarde) die in aanraking komt met koude lucht. Vliegtuigen zijn bovendien zo gebouwd dat ze bestand zijn tegen turbulentie. Weet ook dat vliegen veel veiliger is dan autorijden!

2. Vertel het tegen de steward(-ess) aan boord.

Het gevoel niet alleen te zijn in je cocon, kan al een groot verschil maken. We zullen bovendien een extra oogje in het zeil houden mocht er turbulentie zijn. Een beetje emotionele support kan echt wonderen doen.

IMG_0464
Levensechte vliegtuigen in Miniatur Wunderland in Hamburg, de grootste modelspoorbaan ter wereld.

3. Zorg voor voldoende afleiding.

Lees je graag? Neem dan spannende lectuur mee aan boord. Of neem je Ipad mee en download enkele Netflix-afleveringen. Maak het jezelf in elk geval comfortabel. Kom ook op tijd naar de luchthaven, probeer je te ontspannen. Ga bijvoorbeeld nog even langs de Starbucks. Neem een nekkussen mee, trek comfy kleren aan. Zorg dat je een dikke trui bij hebt in geval je het koud krijgt. Laagjes dragen is trouwens altijd een gouden tip als je reist.

4. Neem medicatie indien nodig.

Bachbloesem Rescue druppeltjes zijn vrij verkrijgbaar en heel doeltreffend. Je wordt er niet suf van, in tegenstelling tot gewone medicatie. Vind je dit toch niet voldoende, dan laat je best een kalmeermiddel voorschrijven door je huisdokter. Al is deze laatste enkel een manier om je stress te verminderen, het zal je angsten niet wegnemen.

Never let fear
overpower your passion.

2 Antwoorden op “4 tips tegen vliegangst”

  1. Lijken me heeeel goede tips!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.